Lifestyle

Jeni të varur emocionalisht nga të tjerët?! Hapat që duhet të ndiqni për ta eliminuar këtë!

Kur lumturia jonë varet vetëm nga një person, vuajtja është e pashmangshme. Lidhja jo e shëndetshme dhe obsesive është shkaktari kryesor i shqetësimit, bojkotit dhe vetëbesimit të ulët. Varësia emocionale duhet të eliminohet, një hap i domosdoshëm për të qenë autonom dhe të fortë emocionalisht.

Varësia emocionale është rezultat i një respekti të ulët për veten ose nga ana e të tjerëve. Në mënyrë të ngjashme, të gjithëve u ka ndodhur të ngatërrojnë lidhjen me dashurinë, duke e gjetur veten të përfshirë në lidhje kundërproduktive, deri në atë pikë sa t’ia besojmë mirëqenien tonë një personi tjetër. Prandaj ia vlen të mësojmë se si ta duam më shumë veten dhe të gëzojmë marrëdhënie më të shëndetshme që nuk bazohen në varësinë emocionale.

Hapat për të eliminuar varësinë emocionale:

1.Njihni varësinë

Varësia emocionale shtrihet përtej marrëdhënieve në çift. Gjithashtu është shpesh e pranishme me miqtë, kolegët, familjen dhe njerëzit përreth. Mund të shtrihet në pothuajse çdo zonë. Shpesh mund të duhen periudha të gjata kohore për ta kuptuar këtë. Po flasim për muaj, madje edhe për shumë vite. Pse e marrim vesh kaq vonë? Sepse gjatë atij udhëtimi ne shpesh humbasim vetë-mjaftueshmërinë tonë emocionale. Ne jemi të varur ndaj dikujt deri në atë pikë sa të mos mendojmë apo veprojmë për veten tonë. Realizimi i këtij realiteti psikologjik do të jetë padyshim hapi i parë në eliminimin e varësisë emocionale. Për të vlerësuar nëse keni një tendencë për të krijuar marrëdhënie të varura me të tjerët, mund të vëzhgoni karakteristikat e mëposhtme:

1.Humori varet nga mënyra se si trajtoheni nga të tjerët.

2.Ne shmangim me çdo kusht të mërzisim të tjerët për të shmangur përplasjet.

3.Ne i vendosim dëshirat e të tjerëve para tonave.

4.Ne jemi në rregull vetëm kur mendojmë se jemi të dashur.

5.Frika nga humbja e atyre që duam ose vlerësojmë.

6.Ne biem lehtësisht në shantazh emocional.

7.Ne preferojmë të vuajmë sesa të lëmë personin me të cilin mbajmë një marrëdhënie jo të shëndetshme.

8.Ndjenjat e fajit: nëse personi tjetër nuk ndihet i lumtur apo i kënaqur, ne ndihemi fajtorë.

9.Ne duam të fitojmë kontrollin mbi jetën e tjetrit për t’u siguruar që të mos e humbasim atë: shndërrohemi në spiunë për të ndjekur bisedat e tij me të tjerët dhe ndalojmë së jetuari jetën tonë për të ndjekur të tijën.

10.Ekziston një prirje e qartë drejt izolimit social: ju dëshironi të jeni me personin në fjalë.

11.Marrëdhënia gjeneron ankth: nuk je kurrë i/e lumtur sepse dëshiron më shumë dhe mbi të gjitha, ke frikë të braktisesh, gjë që do të ishte një katastrofë sepse nuk mund ta imagjinosh jetën pa atë person.

Të gjithë duam të kemi dikë të veçantë në jetën tonë. Megjithatë, individi jo i varur mund të ketë momente melankolie, por kjo nuk e pengon atë të shijojë aspekte të tjera të jetës së tij. Bëni një listë të asaj që ju bën të ndiheni keq dhe mirë. Pasi të jetë identifikuar problemi dhe të jeni të bindur për nevojën për të eliminuar varësinë emocionale, duhet të hidhni një hap të dytë. Bëni një listë të gjërave të bëra për të tjerët që kanë qenë burim vuajtjesh. Nuk po i referohemi veprimeve të bëra nga dashuria; por në atë që bëmë duke e ditur se nuk ishte ajo që donim në atë moment.

Personi i varur nuk shikon mirëqenien e tij personale, por të personit tjetër për të mos e humbur atë. Nëse doni të eliminoni varësinë emocionale nga jeta juaj, gjëja e parë që duhet të bëni është të mendoni për veten tuaj. Si jemi lënduar? Çfarë kemi bërë për të tjerët duke marrë një reagim të papritur? A i kemi lënë pas dore miqtë, familjen, aktivitetet, studimet, zhvillimin personal, etj? A na kanë trajtuar me respektin që meritojmë? Në këto raste është e rëndësishme të jeni të vetëdijshëm për vuajtjet e përjetuara. Çdo gjë që mbetet apo tërhiqet ka një kosto.

2.Forconi vetëvlerësimin

Faktori kryesor në çdo varësi emocionale është vetëvlerësimi i ulët. Ka shumë mundësi për ta përforcuar atë. Çështja është t’i japim rëndësinë që meriton. Këtu janë disa sugjerime:

1.Filloni të vendosni vetë.

2.Kujtoni sukseset e kaluara.

3.Mos bëni krahasime, mos kërkoni miratimin e të tjerëve.

4.Filloni projekte të reja, takoni njerëz të rinj.

5.Punoni me vendosmëri. Thuaj “po” pa frikë dhe “jo” pa faj.

6.Merrni përgjegjësinë për lumturinë tuaj.

7.Njihni veten, eksploroni nevojat dhe dëshirat.

8.Shëroni plagët.

3.Pajtohu me veten e kaluar për të eliminuar varësinë emocionale

Lidhur me hapin e mëparshëm, është thelbësore të hiqni dorë nga e kaluara dhe të përqendroheni në ndryshimet në të tashmen. Megjithatë, duhet të mbajmë parasysh se e vetmja mënyrë për ta lënë të lirë të shkuarën është të pajtohemi me të, domethënë të mësojmë ta njohim atë si një moment në jetë që na ka lënë mësime të vlefshme dhe që na ka ndihmuar të bëhemi ata që jemi sot.

Po kështu, ne duhet të përpiqemi të jemi të sjellshëm me egon e së shkuarës dhe të mos gjykojmë veprimet e saj sipas kritereve të sotme. Nëse diçka në historinë tonë personale duket të jetë një gabim në dritën e së tashmes, është pikërisht sepse ato përvoja na kanë bërë më të fortë dhe më të mençur. Le të falim dhe falënderojmë njëri-tjetrin për atë që jetuam.

4.Mësoni të jeni vetëm

Jeta është më e bukur me dashuri, por është e shëndetshme kur jemi rehat me veten. Ne nuk mund të kemi një marrëdhënie të shëndetshme nëse nuk jemi zhvilluar më parë si njerëz. Për të eliminuar varësinë emocionale, duhet të mësoni të jeni vetëm. Le të zbulojmë se kush jemi, çfarë duam dhe çfarë nuk tolerojmë. Kur e doni veten dhe nuk keni nevojë për të tjerët, jeni gati të doni shëndetshëm.

Të gjithë do të donim të kishim një partner ideal, njerëz për të dashur. Por një gjë është “nevoja”, tjetër gjë “dëshira”. Kur duhet të kemi dikë pranë për të qenë mirë, lidhja me shumë mundësi nuk do të zhvillohet në mënyrë të shëndetshme. Mësoni të shijoni jetën pa partner. Ka gjëra të panumërta për të bërë, të tilla si zbulimi dhe zhvillimi i aftësive tona, krijimi i të ardhmes sonë, kalimi i kohës me gjërat që na pëlqejnë më shumë, miqësia me njerëz të mirë, udhëtimet, shijimi i gjërave të vogla. Dhe mbi të gjitha, kujdesi për veten dhe ta duam atë ashtu siç e meritojmë.

5.Mësoni të dalloni nëse keni nevojë të kërkoni ndihmë për eliminimin e varësisë emocionale

Së fundmi, nëse keni punuar me të gjithë hapat e mësipërm, por mendoni se e keni ende të vështirë të lidheni me të tjerët në mënyra më të shëndetshme dhe më të pavarura është e rëndësishme të pranoni këtë dhe të kërkoni ndihmë profesionale. Një rrugë e mirë terapeutike mund të ndihmojë në mbajtjen e gjurmëve se si disa ngjarje në historinë personale kanë nxitur varësinë emocionale. Eliminimi i varësisë emocionale do të thotë të ruajmë vetë-mjaftueshmërinë tonë dhe të investojmë në dinjitet dhe mirëqenie.