Art & Kulturë

Ju njohim me 6 libra të rinj që duhet t’i lexoni patjetër këtë javë!

Në kërkim të leximit të disa librave të mirë? Ne kemi menduar për ju. Përmbledhja e kësaj jave përfshin tregime të shkurtra surrealiste nga Joyce Carol Oates, meditimet e Lydia Davis mbi përkthimin dhe gjuhën, një libër spiritual që gjurmon historinë e parasë dhe më shumë. Ja 6 libra që ju sugjerojmë të lexoni…

1. The (Other) You: Stories – Joyce Carol Oates

Oates reflekton mbi shtigjet e jetës, duke menduar për realitete alternative dhe duke theksuar kufijtë e hollë që mund të ndajnë përmbushjen nga mjerimi në këtë koleksion të mrekullueshëm. Kritikja Helen Schulman, e quajti atë “një elegji rapsodike për mundësitë e zhdukura të jetës”.

2. The Fortune Men – Nadifa Mohamed

Romani i Mohamed balancon historinë koloniale me jetën e Mahmood Hussein Mattan, një marinar tregtar somalez i cili u ekzekutua gabimisht për vrasje në vitin 1952 në Cardiff, Uells, ndërsa rishikon rastin e tij për të eksploruar historitë shekullore të racizmit dhe dhunës në Perandorinë Britanike.

3. Vëllimi i dytë me ese: Mbi përkthimin, gjuhët e huaja dhe qytetin e Arles – Lydia Davis

Në këtë përmbledhje esesh të organizuara rreth përkthimit, autorja gjen kënaqësi duke rrëfyer përvojën e saj të gjerë, nga përkthimi i letrave të Proustit deri te mësimi i spanjishtes dhe norvegjishtes nga e para thjesht duke lexuar literaturë.

 

4. Shembja: Amerika në vitet 1960 – Kevin Boyle

Ky rrëfim tronditës i viteve 1960 fillon duke vëzhguar rendin e brishtë politik të SHBA-së në fund të viteve ’50 për të paraqitur një histori më me nuanca të dekadës së ardhshme përmes tre lenteve – racës, militarizmit dhe seksualitetit – që mbulon si terrenin e shkelur mirë ashtu dhe atë të anashkaluar.

5. Paraja: Historia e vërtetë e diçkaje të krijuar – Jacob Goldstein

Goldstein përdor vëzhgime dhe anekdota të mprehta për të hedhur dritë mbi trillimin e monedhës. Në rishikimin e tij, Richard Davies e quajti librin “një bazë të gjallë dhe të arritshme në mënyrën se si funksionon me të vërtetë evolucioni i parave – organike, të rastësishme dhe sociale”.

6. Termination Shock – Neal Stephenson

Stephenson krijon një botë të përhapur, të së ardhmes së afërt, ndërsa tregon një histori arrogance dhe teknologjie, duke përfshirë një baron nga Teksasi, armën e tij të madhe me squfur që ftoh atmosferën dhe një racë njerëzore që përplaset dëshpërimisht kundër vetvetes në përpjekjet e saj për të luftuar ngrohjen globale.