Bota Botë e Çuditshme Lifestyle

Ka një rrugë ku nuk ekziston limiti i shpejtësisë dhe shoferët lëvizin pa e vrarë mendjen…

Ekziston një vend në tokën evropiane ku banorët dhe vizitorët mund të lëvizin aq shpejt sa të duan dhe nuk është ashtu siç mund të mendoni. Kudo në Evropë ka kufizime shpejtësie dhe aq më tepër në rrjetin rrugor dytësor të vendit, përveç një pjese legjendare të Mbretërisë së Bashkuar.

Bëhet fjalë për Isle of Man, ishullin britanik që pret një nga garat rrugore më legjendare për motoçikleta, Isle of Man Tourist Trophy, një garë që zhvillohet në rrugë publike dhe dikur ishte pjesë e Kampionatit Botëror të Shpejtës MotoGP. Në Isle of Man, qeveria lokale, e cila gjithashtu gëzon pavarësinë relative nga pjesa tjetër e Mbretërisë së Bashkuar, nuk ka vendosur asnjë kufizim shpejtësie në rrugët publike të ishullit.

Në vitin 2006, një referendum u mbajt midis njerëzve të Man për të vendosur një kufi maksimal të shpejtësisë prej 112 km në orë, i cili vlen edhe për pjesën tjetër të Mbretërisë së Bashkuar. 54% e banorëve votuan kundër masës.

Fakti që nuk ka kufizim kombëtar të shpejtësisë në rrjetin rrugor Man nuk do të thotë që pjesa tjetër e kufirit të shpejtësisë nuk zbatohet, ndërsa brenda zonave të banuara zbatohen kufijtë 30 dhe 50 km/h në varësi të situatës. I vetmi kufizim i shpejtësisë kur u vendosën në rrugët e ishullit ishte gjatë pandemisë së koronavirusit në vitin 2020 me kufirin maksimal të shpejtësisë të vendosur vetëm në 60 km/h, i cili më pas u rrit në 100 km/h dhe më pas, me heqjen e masave kufizuese u shfuqizua.