Health & Beauty

Shikoni shpesh makthe, ja nga çfarë mund të vuani!

Ëndrrat janë diçka që ne të gjithë i shohim. Këto ëndrra mund të ndryshojnë nga të bukura në makthe. Ekspertët shëndetësorë paralajmërojnë se shikimi i maktheve rregullisht mund të tregojë diçka më shqetësuese të njohur si çrregullimi i makthit. Mund të ketë ndikim shkatërrues në jetën tonë nëse nuk trajtohet.

Një person vuan nga çrregullimi i makthit kur ka ëndrra të përsëritura të frikshme dhe të gjalla që shkaktojnë shqetësime të konsiderueshme ose funksionim të dëmtuar në jetën e tyre. Çrregullimi i makthit është një lloj parasomnie që janë anomalitë e sjelljes së gjumit. Bazuar në ashpërsinë e tyre, çrregullimet e makthit bazohen në shfaqjen e maktheve:

  • I lehtë: Mesatarisht më pak se një makth në javë.
  • I moderuar: Një ose më shumë makthe në javë, por më pak se çdo natë.

Për të trajtuar çrregullimin e ankthit, ofruesi juaj i kujdesit shëndetësor mund të rekomandojë një kombinim të terapive, duke përfshirë format e psikoterapisë (terapia e bisedës) dhe mjekimin.
Format kryesore të psikoterapisë për çrregullimin e ankthit janë terapitë e bazuara në terapi konjitive të sjelljes (CBT), duke përfshirë:

  1. Terapia e provave të imazheve (IRT).
  2. Terapia e ekspozimit, relaksimit dhe rishkrimit (ERRT).
  3. Psikoterapia për çrregullimin e ankthit

Praktikimi i aftësive që synojnë imazhet, mendimet dhe emocionet e lidhura me makthin. Kjo çon në një ulje të shfaqjes dhe ashpërsisë së maktheve. Këto terapi të bazuara në CBT i përfytyrojnë makthet si të kenë shërbyer për një qëllim të dobishëm për t’ju ndihmuar të përpunoni emocionalisht ngjarjet e kaluara. Por me kalimin e kohës, këto makthe bëhen shkatërruese.

Këto terapi i shohin makthet si zakone ose sjellje të mësuara që mund t’i ndryshoni me praktikë. Një profesionist i shëndetit mendor, mund t’ju udhëheqë duke ri-imagjinuar makthet tuaja me rezultate të ndryshme, më pak të frikshme ose shqetësuese.

Detyrat e shtëpisë janë një aspekt i rëndësishëm i trajtimit, duke përfshirë përsëritjen e ëndrrës së rishikuar çdo ditë. Qëllimi është të “riprogramoni” ankthet tuaja që të jenë më pak të tmerrshme nëse dhe kur ato përsëriten.

Prognoza (parashikimi) për çrregullimin e ankthit ndryshon. Në disa raste, çrregullimi i ankthit mund të zgjidhet vetë, ndërsa në raste të tjera gjendja mund të vazhdojë për dekada nëse nuk trajtohet. Çrregullimi kronik i makthit të patrajtuar rrit rrezikun e tentimit dhe ripërpjekjes për vetëvrasje.

Për shkak të kësaj dhe faktit që gjumi është thelbësor për shëndetin e përgjithshëm, është e rëndësishme të kërkoni ndihmë nëse keni makthe të përsëritura. Nëse keni ankthe të shpeshta dhe ato po ndërhyjnë në cilësinë e jetës suaj, shihni një mjek të kujdesit shëndetësor ose profesionist të shëndetit mendor.