Health & Beauty Lifestyle

Si i ndihmon leximi para gjumit fëmijët të zhvillohen…

Fëmijët thithin gjithçka në vitet e tyre të hershme, kështu që është një ide e mirë të përfitoni nga kjo dhe t’u mësoni disa zakone të shkëlqyera, si leximi. Pavarësisht nga mosha, leximi për fëmijën tuaj do të nxisë zhvillimin e trurit të tij, lidhjen që keni së bashku dhe shumë aftësi të tjera të rëndësishme që do t’i shërbejnë gjatë gjithë jetës së tyre.

Kjo është arsyeja pse krijimi i një rituali i leximit të librave çdo natë do të bëjë mrekulli për fëmijët tuaj në planin afatgjatë. ‘Bright Side’ ju tregon benefitet:

1. Mund t’i mësojë fëmijës tuaj durimin.

Të jesh i duruar është një aftësi e vlefshme në jetë që mund t’u mungojë shumë njerëzve. Fatmirësisht, këto mund t’u mësohen fëmijëve tanë që në moshë shumë të vogël, pasi dëgjimi i tregimeve që u lexohen i bën foshnjat më të durueshëm. Zhvillimi i aftësisë së durimit e bën fëmijën tuaj më të mirë në dëgjimin aktiv dhe të dyja shkojnë mirë së bashku. Në këtë mënyrë, në të ardhmen, fëmija juaj do të jetë një dëgjues i mirë që i bën njerëzit të ndihen të dëgjuar dhe të vlerësuar.

2. Pasuron fjalorin e fëmijës suaj.

Leximi nuk është vetëm i mrekullueshëm për ne, por mund të jetë i mrekullueshëm edhe për foshnjat tona. Sipas një studimi të kryer në Spitalin Rhode Island, foshnjave që iu lexuan libra ishin në gjendje të kuptonin më shumë fjalë sesa foshnjave që nuk iu lexuan. Rezultatet treguan se fjalori pranues i fëmijëve u rrit me 40%, ndërsa ishte vetëm 16% për grupin që nuk iu lexua.

3. Ajo rrit imagjinatën e tyre.

Leximi zgjeron imagjinatën tonë, kështu që natyrshëm do të ndezë imagjinatën e fëmijës suaj. Sa më shumë që u lexojmë fëmijëve tanë, aq më e lehtë bëhet për ta që t’i imagjinojnë ato fjalë dhe histori në mendjen e tyre. Ky trajnim i vazhdueshëm i trurit përmirëson aftësinë e një fëmije për të imagjinuar dhe për të qenë më kreativ dhe i hapur ndaj ideve të reja.

4. I mëson se si të jenë më empatikë.

Ju nuk mund të imagjinoni se librat dhe ndjeshmëria shkojnë së bashku, por ato shkojnë së bashku dhe kjo aftësi shumë e rëndësishme e jetës mund t’i mësohet fëmijës tuaj që në moshë të re. Kur fëmijëve u lexohen histori, ata kanë mundësinë ta shohin dhe ta përjetojnë atë histori nga këndvështrimi i personazhit. Në këtë mënyrë, ata mund të kuptojnë se çfarë po ndodh me ata personazhe, të përjetojnë përvojat e tyre dhe të kuptojnë ndjenjat e tyre.

5. Inkurajon angazhimin dhe përmirëson aftësitë e bisedës.

Leximi përmirëson aftësinë e fëmijës për t’u angazhuar dhe komunikuar. Mos u mërzitni shumë nëse vazhdojnë t’ju ndërpresin ndërsa po ua lexoni një histori, në fakt është një gjë shumë e mirë. Përgjigjuni pyetjeve të tyre, shpjegoni gjërat dhe lidhni atë që po ndodh në tregimin që po lexoni me diçka që mund t’ju ketë ndodhur në jetën reale. Ndihmojini ata të angazhohen duke i pyetur se si mund të ndihen personazhet dhe çfarë mund të ndodhë më pas.

6. I mëson ata të kushtojnë vëmendje.

Fëmijët, veçanërisht ata të vegjël, shpërqendrohen shumë lehtë, kështu që leximi mund t’u mësojë përqendrimin dhe aftësinë për t’i kushtuar vëmendje. Ata duhet të dëgjojnë dhe të ulen të qetë në mënyrë që të kuptojnë historinë, gjë që mund të rezultojë në më pak zemërim. Përfitimet e shtuara për këtë janë kuptimi më i mirë i leximit, vetëdisiplinimi më i mirë, një hapësirë më e gjatë e vëmendjes dhe mbajtja më e mirë e kujtesës.

7. Leximi për fëmijën tuaj ngjall një dashuri për të lexuar.

Ju po i ndihmoni vazhdimisht të zhvillojnë një pasion për librat dhe leximin. Fëmijët, kur ekspozohen ndaj librave, kanë më shumë gjasa t’i zgjedhin ato në vend të video-lojërave, TV dhe formave të tjera të argëtimit, edhe kur rriten.