Lifestyle

Sot Dita Ndërkombëtare e Miqësisë, gëzuar për miqtë e vërtetë!

30 korriku është Dita Ndërkombëtare e Miqësisë e Kombeve të Bashkuara. Miqtë vijnë në të gjitha format dhe madhësitë. Ata mund të jenë dikush që e takuam si fëmijë, një shok klase në shkollë, dikush që e takuam në punë ose përmes miqve të tjerë. Ata mund të jenë miq që jetojnë në distancë në një vend tjetër ose miq virtualë që kemi bërë në internet.

Kushdo qofshin ata, sido që i takuam, ka një lidhje të veçantë të bazuar në një histori dhe interesa të përbashkëta, duke shijuar duke bërë gjëra së bashku ose thjesht duke folur dhe kuptuar njëri-tjetrin. Miqtë janë aty për të na ndihmuar në momente të vështira dhe për të festuar momentet e mira. Mjekët thonë se miqtë janë shumë të rëndësishëm për shëndetin tonë fizik dhe mendor në të gjitha fazat e jetës.

Por miqtë nuk janë të rëndësishëm vetëm në nivel individual. Miqësia mund të jetë gjithashtu e rëndësishme në një nivel global. Miqësitë që kalojnë kufijtë mund të ndihmojnë në sjelljen e paqes dhe shmangien e luftës. Kjo është arsyeja pse OKB e shpalli 30 korrikun si Ditën e saj zyrtare Ndërkombëtare të Miqësisë.

Një festë ndërkombëtare u sugjerua për herë të parë nga Kryqëzata Botërore e Miqësisë. Kjo organizatë u themelua nga Dr Ramón Artemio Bracho dhe miqtë e tij në Puerto Pinasco, Paraguaj, në vitin 1958. Ata donin të mbështesnin fuqinë e miqësisë dhe rëndësinë e saj në krijimin e një kulture paqeje. Kështu, në të njëjtin vit, ata vendosën të festonin Javën e Miqësisë në Puerto Pinasco dhe vende të tjera në Paraguaj. Vitin tjetër, ata përsëritën javën dhe përfunduan më 30 korrik, të cilën e shpallën si Ditën e Miqësisë. Nga atje, festimet e miqësisë u rritën dhe u përhapën në të gjithë Amerikën, pastaj në botë, dhe përfundimisht OKB shpalli një Ditë Ndërkombëtare të Miqësisë në 2011.