Health & Beauty Lifestyle

Studimi që zbulon se pse shumica e foshnjave lindin natën…

Shumë familje mund të kenë një histori të një fëmije që lindi në mes të natës. Po shkencëtarët a kanë një përgjigje se pse herë pas here, prindërit bekohen me një fëmijë që vendos të shfaqet kur jashtë është errësirë?

1.E gjitha vjen nga epoka e shpellave dhe mamuthëve.

Mund të ketë një arsye evolucionare pse foshnjat tona lindin natën. Mund të kishte qenë më e sigurt për paraardhësit tanë të lindnin natën kur njerëzit e tjerë nga fiset e tyre mblidheshin së bashku dhe mund t’i jepnin nënës së re më shumë mbrojtje dhe ndihmë. Nata mund të ketë qenë një kohë më e sigurt për të lindur pa pasur frikë nga grabitqarët.

2.Trupi i nënës gjithashtu ka një mënyrë për t’u marrë me këtë.

Hormonet luajnë një rol shumë të madh në arsyen pse foshnjat duan të shohin botën gjatë natës. Melatonina, ai hormon i ndërlikuar që na ndihmon të përgjumemi, gjithashtu ndihmon në fillimin e lindjes. Ndonjëherë mund të jetë shumë e vështirë të bie në gjumë për një grua shtatzënë, por sasia e melatoninës rritet deri në fund të shtatzënisë. Ky hormon i bën kontraktimet më të forta kur shoqërohet me hormonin e lindjes, oksitocinën.

3.Ora kur një grua lind fëmijën e saj.

Sipas studiuesve, shumica e foshnjave në SHBA lindin midis orës 1-7 e mëngjesit. Dhe shumë foshnja lindin në orën 8:00 të mëngjesit, kjo është ora më e zakonshme për të lindur. Shkencëtarët kanë një shpjegim për këtë rregull. Foshnjat që lindin natyrshëm, pa ndërhyrje, e shohin botën gjatë një modeli natë/ditë. Foshnjat, të cilat lindin me prerje cezariane, më së shpeshti lindin në mëngjes dhe ka shumë pak lindje me prerje cezariane gjatë natës.

4.Është një ditë më e njohur e javës kur lindin shumica e foshnjave.

Sipas studimeve, shumica e foshnjave në SHBA lindin në një të martë të zakonshme krahasuar me numrin më të vogël në një të diel të zakonshme. Ajo që është edhe më e habitshme, lindjet të shtunën dhe të dielën kanë më shumë gjasa të ndodhin në orët e vona të mbrëmjes dhe në orët e hershme të mëngjesit sesa lindjet nga e hëna deri të premten.