Art & Kulturë Lifestyle Magazine

Artistja që eksploron kufijtë e paqartë midis realitetit dhe trillimit!

Vepra e Alex Prager është vënë në skenë me përpikëri. E megjithatë, ajo kap momentet e kthjellta të njerëzimit që gjenden vetëm në fotografinë më të sinqertë. Pasi e mori kamerën për herë të parë në moshën 21-vjeçare, karriera e fotografes dhe regjisores fituese të çmimit Emmy nisi nga fillimet modeste, ajo varte fotografi në dhomën e lavanderisë të ndërtesës së saj përpara se të ekspozonte veprat e saj në galeritë aktuale. në një intervistë, ajo është shprehur:

Kam parë veprat e William Eggleston dhe nuk kam pasur kurrë ndonjë pyetje në mendjen time se çfarë do të bëja që nga ai moment. Por u deshën shtatë vjet para se të ndjeja se do të kisha arritur hapin tim dhe se ajo që po imagjinoja po shkonte në letër.

Artistja me bazë në Los-Angeles që atëherë ka siguruar projekte me pesha të rënda të Hollywood-it si Gary Oldman dhe Rooney Mara. Në vitin 2012, ajo fitoi një Emmy për serinë e saj video të porositur nga New York Times, “Touch of Evil”. Këtë janar, Prager do të shfaqë vepra të reja, në një ekspozitë të hapur në “Lehmann Maupin” në Hong Kong. E titulluar thjesht “Alex Prager”, shfaqja përfshin shtatë vepra të reja që vazhdojnë pyetjen e saj të vazhdueshme të perceptimit njerëzor duke eksploruar kufijtë e paqartë midis realitetit dhe trillimit.

Gjithmonë kam qenë e interesuar se si mund të ndryshojë realiteti yt në varësi të humorit në të cilin je. Më pëlqen t’i hedh njerëzit jashtë ekuilibrit dhe t’i bëj gjërat pak më të çuditshme nga sa presin. Që nga fillimi, unë kam ndërtuar gjithmonë setet dhe rekuizitat e mia. Përdorimi i tyre për të ndryshuar mënyrën se si njerëzit i perceptojnë pjesët është vërtet emocionuese për mua.

Prager shpesh e ka prodhuar këtë efekt duke luajtur me shkallën dhe formën në post-produksion. Por në “Alex Prager”, ajo i ka shtjelluar këto teknika me skulpturën e saj të parë. E titulluar “Modeli i dorës”, skulptura përshkruan dorën e shtrirë të një gruaje që del nga muri i galerisë. Një referencë për mënyrën sesi industritë e modës dhe reklamave në mënyrë jorealiste shkallëzojnë dhe prejnë imazhet.

Gjatë gjithë karrierës së Prager, puna e saj është përcaktuar nga një temë e përsëritur: njerëzit. Ajo ka qenë e njohur për përdorimin e deri në 300 modele për të arritur një foto të vetme, shpesh duke sjellë një kombinim të miqve, të afërmve dhe modeleve të gjetura përmes agjencive të kastit.

Ndonjëherë gjej njerëz në rrugë ose në restorante. Unë do të shkoj tek njerëzit nëse ndihem sikur ata kanë diçka vërtet të veçantë që ndez imagjinatën time, ngjyrat që zgjodhën të vishnin ose mënyra se si i stiluan flokët. Ka arsye përse njerëzit i bëjnë këto gjëra para se të largohen nga shtëpia. Është një mënyrë për të komunikuar se kush janë ata.

Muajt e planifikimit dhe konceptualizimit mund të shkojnë në një xhirim të vetëm. Setet e Prager janë të mbushura me rekuizita dhe kostume që ndihmojnë në realizimin e vizioneve të saj hiper-realiste dhe dramatike. Por puna e saj varet nga elementi i paparashikueshmërisë që subjektet e saj sjellin në xhirim, një rrjedhë e fshehtë emocionesh dhe shqetësimesh personale që Prager nuk mund t’i kontrollojë. As ajo nuk përpiqet.

Është një ekuilibër i vështirë për t’u arritur. Unë mendoj se kjo është arsyeja pse unë ende nervozohem përpara këtyre projekteve sepse gjithmonë do të ketë një paparashikueshmëri. Më duhet kjo për ta bërë punën mirë.