Bota Lifestyle

Britanikët heqin dorë nga blerja e sapunit gjatë krizës së kostos së jetesës: raport!

Britanikët i janë drejtuar një lëvizjeje befasuese të qindarkës gjatë një krize të vazhdueshme të kostos së jetesës duke anashkaluar sapunin gjatë kohës së banjës. James Lamplugh, drejtor komercial në Reapp, tha për The Times UK:

Ne po shohim rënie të konsiderueshme të shitjeve në kategorinë e kujdesit shëndetësor personal, duke sugjeruar që konsumatorët po reduktojnë produktet që nuk konsiderohen thelbësore pasi kriza e kostos së jetesës vazhdon. Sidoqoftë, ne kemi parë që ndikimi i pandemisë vazhdon, me shitjet e dezinfektuesit të duarve që janë i vetmi lloj produkti për të shmangur trendin.

Reapp, një analist i të dhënave që shikon tendencat e shitjeve për supermarketet, shënoi një rënie prej 48% të kërkesës për sapun gjatë gjashtë muajve të parë të 2023 krahasuar me të njëjtën kohë të vitit të kaluar, me shitjet e larjes së dorës me 23%.

Të dhënat erdhën nga tre prej zinxhirëve kryesorë të supermarketeve në Britani, raportoi The Times. Reapp vuri në dukje se çmimi mesatar i një copë sapuni është rritur 50%, gjë që e ka bërë të vështirë për familjet që të vazhdojnë të blejnë në të njëjtin nivel si në vitet e mëparshme.

Fenomeni është një tjetër aspekt i asaj që disa e quajnë varfëri higjienike, e cila ndodh kur konsumatorët nuk janë në gjendje të përballojnë shumë nga produktet e përditshme të higjienës dhe kujdesit personal.” Rritjet e çmimeve kanë ndodhur në të gjithë bordin, sipas The Guardian, i cili përmendi rritje të çmimeve edhe në pastën e dhëmbëve dhe shampo, secila në një nivel më të lartë se sapuni.

Ruth Brock, shefi ekzekutiv i Bankës së Higjienës, tha se varfëria higjienike ishte një “krizë e fshehur” që është bërë “shumë më e përhapur nga sa kishim frikë” dhe “po ndikon në mënyrë disproporcionale tek më të cenuarit”. Banka e Higjienës punon me furnitorë dhe vullnetarë për të dhuruar produkte për njerëzit që nuk mund ta përballojnë atë. Grupi pretendon se 6% e të rriturve janë të prekur nga kjo krizë, duke u rritur në 13% në familjet me të ardhura më të ulëta.