Health & Beauty Lifestyle

Gabimi më i madh, të peshoheni pas pushimeve! Dietologia ju sqaron arsyen pse nuk duhet ta bëni!

Jeni kthyer nga pushimet, sportet, shëtitjet që kishit premtuar të bënit për të qëndruar aktiv dhe në formë në verë, por keni harruar pas mojitos së parë të dehur në breg dhe tani ndiheni të rënduar dhe do të dëshironit të dinit sa është dëmi për sa i përket kileve të marra. “Asgjë nuk mund të jetë më e gabuar se të peshoheni pas pushimeve”-shpjegon dietologia Renata Bracale, profesore në Universitetin e Molise.

Pasi ktheheni në shtëpi nga pushimet, absolutisht nuk rekomandoj të peshoni veten. Bilanci në këto momente na jep një tregues absolutisht të ndryshuar dhe të pavërtetë të situatës reale. Në realitet, pesha është vetëm një nga treguesit që kemi në dispozicion për të kuptuar se çfarë ndryshimesh ka pësuar trupi. Nuk është rastësi që përkufizohet si një ‘tregues afatshkurtër i vlerësimit të gjendjes së të ushqyerit’. Kilet që grumbullojmë janë në fakt subjekt i shumë variablave, ndoshta është thjesht një akumulim i mbajtjes së ujit për shkak të një teprice të sheqernave dhe patateve të skuqura. Është gjëja më e zakonshme që mund të na ndodhë neve. Tepricat e ushqimit dhe pijeve jo të shëndetshme mund të ndikojnë në veshkat dhe mëlçinë që kanë vështirësi të kullojnë, duke shkaktuar kështu një rritje te kuota jonë e ujit.

Yndyra, në mënyrë paradoksale, është e lehtë, por e rëndë dhe ndonjëherë nuk ndihet në kilogramë, por në centimetra që grumbullohet në disa pika kritike, si beli ose diametri i kofshës. Nëse kemi thënë se pesha është një tregues afatshkurtër i gjendjes së të ushqyerit, matjet e trupit janë përkundrazi një tregues afatgjatë, në gjendje të na japin një pamje të vërtetë se çfarë është variacioni i trupit dhe si shpërndahet masa. Analizat janë treguesi i tretë për të vlerësuar gjendjen shëndetësore, në këtë rast në planin afatmesëm, të organizmit dhe janë të rëndësishme, pas kthimit nga pushimet, veçanërisht për ata që e dinë se kanë disa vlera të ndryshuara si sheqeri në gjak dhe kolesteroli. Pas javës së detoksifikimit, ne mund të përpiqemi me siguri të ngjitemi në peshore dhe në atë moment të bëjmë vlerësimet tona. Gjëja e rëndësishme, nëse duam të përqendrohemi në një dietë të shëndetshme që ruan mirëqenien tonë, është që gjithmonë evitoni ta bëni vetë dhe drejtohuni te një profesionist.

Rikujtojmë se një ekip i udhëhequr nga studiues nga universitetet amerikane të Tufts dhe Harvard ka zbuluar së fundmi një lidhje midis konsumit të lartë të ushqimeve shumë të përpunuara dhe një rreziku në rritje të kancerit te meshkujt.