Health & Beauty

Ja çfarë do të thotë për shëndetin tuaj jashtëqitja jeshile!

Kur bëhet fjalë për ngjyrën e jashtëqitjes suaj, është normale që ajo të ndryshojë herë pas here. Dhe edhe pse është e vërtetë të thuhet se jashtëqitjet mund të vijnë në forma, madhësi dhe ngjyra të ndryshme, disa janë më të mira për shëndetin tuaj se të tjerët. Kjo mund të jetë për shkak të disa faktorëve, duke përfshirë dietën tuaj dhe stilin e jetesës, thotë organizata “Guts UK”. Në fakt, jashtëqitja mund të thotë shumë për shëndetin tonë.

Mund të tregojë se ju duhet të ndryshoni dietën tuaj, apo edhe të nënkuptojë një sëmundje vrasëse, si kancerin e zorrëve. Jashtëqitja juaj mund të jetë jeshile sepse përfshini shumë zarzavate në dietën tuaj, si lakra jeshile, brokoli dhe spinaqi. Jashtëqitja jeshile mund të jetë gjithashtu rezultat i ngrënies së ushqimeve blu, si boronica, si dhe ushqimeve të purpurta dhe të zeza. Por dhjami i gjelbër mund të nënkuptojë se keni një infeksion bakterial.

Nëse nuk ndiheni mirë dhe keni diarre, mund të jetë një insekt në zorrën tuaj si salmonela, giardia ose norovirus. Për shkak se këto insekte shkaktojnë diarre, jashtëqitjet tuaja kalojnë shumë shpejt nëpër zorrët tuaja që zorra ta shpërbëjë siç duhet dhe ta kthejë atë në kafe. Medikamentet gjithashtu mund t’i bëjnë feçet tuaja të gjelbra, duke përfshirë disa antibiotikë, kontraceptivë dhe suplemente hekuri.

Jashtëqitja jeshile në përgjithësi është një shenjë pozitive pasi tregon që ju po hani shumë perime. Mëlçia juaj prodhon biliare për të ndihmuar tretjen, dhe ndonjëherë kjo mund t’i bëjë jashtëqitjet tuaja të gjelbërta. Zakonisht nuk është problem, vetëm shenjë e një sistemi të shëndetshëm. Por një ndryshim drastik në zakonet tuaja të zorrëve mund të tregojë diçka më serioze. Fillimisht, duhet të kuptoni se çfarë e bën atë të gjelbër për të filluar, pasi nuk është gjithmonë një gjë e keqe.

  1. Hani një dietë të ekuilibruar, pjesë e së cilës janë perimet jeshile, krahas yndyrave të shëndetshme, proteinave dhe karbohidrateve.
  2. Ndihmoni mëlçinë dhe fshikëzën e tëmthit duke ngrënë ushqime të fermentuara ose të tharta si kimchi dhe limon.
  3. Nxitni bakteret e zorrëve tuaja, të cilat kontribuojnë me mbetjet e tyre tek tuajat për të gjeneruar ngjyrën e saj kafe, duke marrë një probiotik.

Dr Rhianna McClymont, mjeke kryesore në Livi tha se jashtëqitja mund të jetë e çdo nuance nga kafe në vjollcë. Ajo tha:

Panxhari, për shembull, mund të shkaktojë një nuancë të kuqe-rozë, e cila mund të jetë mjaft shqetësuese në shikim të parë.

Disa shkaqe të jashtëqitjes me ngjyrë janë më serioze. E kuqja ose e zeza në jashtëqitje mund të nënkuptojë gjakderdhje, e cila mund të lidhet me hemorroidet ose kancerin e zorrëve.