Dëgjo live TOP ALBANIA RADIO
Dëgjo live TOP GOLD RADIO
Dëgjo live MY MUSIC RADIO
Voto në THE TOP LIST
Aktualitet Lifestyle

Mbi 3.2 milionë udhëtime gjatë vitit 2020, ja destinacionet e preferuara të shqiptarëve!

Mbi 3.2 milionë udhëtime janë regjistruar vitin e kaluar nga shqiptarët. Gjatë vitit 2020, destinacionet më të preferuara për qytetarët brenda Shqipërisë për udhëtime pushimi ishin Vlora gjatë sezonit të verës, dhe Korça në sezonin e dimrit.

Ndërkohë, në udhëtimet jashtë vendit, Turqia, Mali i Zi dhe Italia kanë marrë fluksin më të madh të pushuesve nga Shqipëria.

Edhe pse një vit me kufizime dhe pasiguri për shkak të pandemisë, lëvizjet e regjistruara nga INSTAT, tregojnë se numri i udhëtimeve për pushime a biznes ishte 3.2 milionë, me një mesatare qëndrimi prej 4.6 ditësh.

Në vitin 2019, numri i udhëtimeve ishte 5.35 milionë.

Sipas qarqeve, Tirana, Vlora e Durrësi panë numrin më të madh të vizitorëve për qëllime personale ose biznesi gjatë gjithë vitit.

Sipas grupmoshës, 45% udhëtimeve brenda dhe jashtë Shqipërisë janë kryer nga gjenerata 25 deri në 34 vjeç, dhe fluks lëvizjeje më të ulët është regjistruar te moshat e treta.

Po sipas grupmoshës, këta të rinj kanë qëndruar në një vend tjetër 1 deri në 3 ditë, ndërsa të moshuarit mbi 75 vjeç mbi 4 ditë.

Rreth 3,1 milionë udhëtime janë kryer nëpërmjet transportit rrugor të cilët përbëjnë 96,4% të të gjithë udhëtimeve të kryera në vitin 2020, ku makinat private janë rritur me 15 pikë përqindje.

Për të gjitha llojet e udhëtimeve, peshën më të lartë të akomodimit e zënë të afërmit, e më tej janë hotelet.