Health & Beauty

Mos shkoni kurrë në tualet përpara se të dilni nga shtëpia, ja çfarë mund t’i shkaktoni shëndetit tuaj!

Të gjithëve na ka ndodhur që kur jemi gati të dalim nga shtëpia, të shkojmë shpejt në tualet, ‘për çdo rast’. Nëse po, ju mund ta vini veten në rrezik të mosmbajtjes, paralajmërojnë ekspertët. Rreth shtatë milionë britanikë janë të rrënuar nga gjendja dobësuese, sipas organizatës “Incontinence UK”. Ajo prek gratë më shpesh sesa burrat, me rreth 700,000 që vuajnë nga mosmbajtje e lehtë në fund të shtatzënisë. Natonal Health Service thekson se ekzistojnë lloje të ndryshme të mosmbajtjes, një nga më të zakonshmet prej të cilave është mosmbajtja e stresit.

Kjo është kur urina rrjedh kur fshikëza juaj është nën presion, për shembull kur qeshni ose kolliteni. Megjithatë, ka shpresë pasi tre në katër persona që vuajnë nga mospërmbajtja e stresit mund të lehtësojnë simptomat e tyre me ndihmën e një programi të thjeshtë rehabilitimi fizik. Këtu ekspertët zbulojnë gjashtë mënyra se si mund ta bëni këtë duke forcuar dyshemenë tuaj të legenit. Ekspertët sugjerojnë për ju këto këshilla:

1. Ndaloni së shkuari në tualet ‘për çdo rast’

Fshikëza është një rezervuar mbajtës dhe duhet të zbrazet vetëm kur është plot. Një nga mënyrat më të lehta për të ndihmuar dyshemenë tuaj të legenit është të ndaloni së shkuari për një urinim “vetëm në rast”, tha fizioterapistja e shëndetit të legenit Esther Stubbs. Estera tha:

Duke urinuar shpesh, ju po e trajnoni fshikëzën tuaj që të dëshirojë të zbrazet kur nuk është plot.

Ekspertë të tjerë kanë paralajmëruar se duke bërë këtë, ju në fakt po e bëni fshikëzën tuaj më të ndjeshme. Prof Stergios Doumouchtsis, një ekspert kryesor në urogjinekologji me bazë në Spitalet Universitare Epsom dhe St Helier NHS Trust tha se ‘vetëm në rast’ urinimet nënkuptojnë që fshikëza mëson t’ju japë sinjale të ngopjes në vëllime më të ulëta. Ai shpjegon:

Qëllimi i fshikëzës si një rezervuar për urinën mund të komprometohet, dhe për këtë arsye fshikëza do të fillojë të ketë nevojë për tualetin dhe t’ju dërgojë sinjale urgjence shumë herët, kur vëllimet e fshikëzës janë më të ulëta, ose më shpesh. Fshikëza nuk do të bëhet domosdoshmërisht më e vogël anatomikisht. Por funksionalisht është më i vogël. Prandaj mund të ndikojë në aktivitetet tona, sepse ne bëhemi më të angazhuar në thirrjet e fshikëzës.

2. Bëni një kontroll të legenit

Investoni në një kontroll të shëndetit të legenit nga një mjek për të parë se çfarë po ndodh. Esther tha:

Është e rëndësishme që gratë të kontrollohen për të parë se cilat janë nevojat e tyre individuale.

3. Shmangni acarimin

Esther tha:

Substancat si alkooli, kafeina, agrumet dhe pijet e gazuara irritojnë rreshtimin e fshikëzës, duke ju bërë të ndiheni sikur keni nevojë për tualetin më shpesh. Mundohuni t’i shkurtoni ato.

4. Merrni parasysh dietën

Doktoresha Ghazala Aziz-Scott, specialiste e shëndetit të grave në klinikën Marion Gluck, tha:

Një dietë e pasur me fibra do të parandalojë kapsllëkun pasi tendosja e vazhdueshme gjithashtu mund të dobësojë dyshemenë e legenit.

6. Shëndeti hormonal

Hormonet tuaja gjithashtu mund të kenë nevojë për kontroll. Dr Aziz-Scott tha:

Gratë në menopauzë mund të marrin në konsideratë marrjen e HRT dhe të ndryshojnë mungesën e estrogjenit që e bën dyshemenë e legenit më të dobët. Kremi lokal i estrogjenit vaginal është me të vërtetë i dobishëm në mbajtjen e indeve vaginale të shëndetshme dhe parandalimin e dobësisë.

National Health Service thotë se nëse vuani nga mosmbajtje urinare, atëherë duhet të shihni mjekun tuaj të përgjithshëm. Ky është një problem i zakonshëm dhe megjithëse është delikat, nuk duhet të turpëroheni. Kontrollimi mund të jetë hapi i parë për t’ju ndihmuar të gjeni mënyra të personalizuara për të menaxhuar problemin.