Bota Tech

Shkencëtarët befasohen nga stuhia gjeomagnetike në magnetosferën e Tokës!

Një stuhi gjeomagnetike goditi planetin tonë gjatë fundjavës, duke i habitur shkencëtarët pasi nuk dukej se e kishte origjinën nga një shpërthim diellor. Stuhia erdhi mes një radhitjeje të rrallë prej pesë planetësh, duke u ofruar fotografëve mundësinë për t’i fotografuar ata kundër një aurore të ndritshme.

Astronomët tani besojnë se stuhia ishte rezultat i një fenomeni shumë më të rrallë se një shpërthim diellor – diçka që quhet një rajon bashkëveprimi rrotullues (CIR) i shkaktuar nga dy rryma të takimit të erës diellore. CIR-të krijohen kur rrymat e erës diellore me shpejtësi të ndryshme ndërveprojnë, duke sjellë me vete një goditje të madhe dhe grumbullim të plazmës me një shpejtësi të jashtëzakonshme – 700 km në sekondë në këtë rast – dhe pa shenjën treguese të një njolle dielli.

Pa një njollë dielli që sinjalizonte një nxjerrje të masës koronale, shkencëtarët nuk kishin asnjë sinjal se një stuhi gjeomagnetike ishte në rrugë. Kur goditi Tokën, stuhia arriti të “hapë një çarje në magnetosferën e planetit tonë”, sipas faqes së lajmeve Space Weather.

Stuhia diellore pasoi një javë pasi një njollë e madhe diellore – më shumë se dyfishi i madhësisë së planetit tonë – u drejtua nga Toka. Edhe pse më pas u rrotullua dhe rreziku i një CME të rrezikshme u zbeh, shkencëtarët nuk e dinë nëse ai ishte i lidhur me CIR.

Por edhe nëse do të kishim qenë në gjendje të parashikonim stuhinë, planeti ka mbrojtje të kufizuar kundër formave më të fuqishme të motit hapësinor dhe varësia jonë në rritje nga elektronika na bën të prekshëm ndaj efekteve të tyre.

Ngjarja Carrington besohet të jetë stuhia më e madhe diellore e regjistruar ndonjëherë që goditi Tokën në 1859. Ajo la një aurorë të dukshme në të gjithë qiellin, madje edhe në gjerësi gjeografike shumë më afër ekuatorit, dhe u përshkrua në raportet bashkëkohore si edhe më e ndritshme se drita e hënës së plotë.

Ajo shkaktoi dështimin e sistemeve telegrafike në të gjithë Evropën dhe Amerikën e Veriut, dhe një stuhi e ngjashme sot mund të shkaktojë triliona dollarë dëme globalisht. Studiuesit besojnë se rrezatimi magnetik nga stuhitë gjigante diellore shkaktoi shpërthimin e papritur dhe gati të menjëhershëm të dhjetëra minave detare në Vietnam në vitet 1970.

Në fillim të këtij viti SpaceX konfirmoi se një stuhi gjeomagnetike shkatërroi shumicën e satelitëve Starlink që kishte tentuar të futej në orbitë gjatë një nisjeje. Aktiviteti diellor është vërejtur duke u ngritur dhe rënë natyrshëm çdo 11 vjet, edhe pse jo si funksioni i orës, dhe astronomët besojnë se tani po hyjmë në një periudhë të rritjes së aktivitetit diellor që mund të arrijë kulmin në vitin 2025.

Një familje e re njollash diellore, e zbuluar në sipërfaqen e yllit tonë në vitin 2020, nxorri shpërthimin më të madh diellor që shkencëtarët kanë parë që nga viti 2017.