Dëgjo live TOP ALBANIA RADIO
Dëgjo live TOP GOLD RADIO
Dëgjo live MY MUSIC RADIO
Voto në THE TOP LIST
Botë e Çuditshme Travel

Si të jetosh në një univers paralel, disa fakte rreth jetës në mikrostate!

Mikrostatet janë të rrethuara nga mite. Për shembull, shumë njerëz besojnë se vetëm multimilionerët jetojnë në Monako dhe vetëm priftëria jeton në Vatikan. Por zakonisht, legjendat shfaqen rreth diçkaje që shkakton interes. Kjo sepse shumica prej nesh nuk e kanë idenë se si është të jetosh në një vend ku mund të ecësh në vetëm një ditë.

Një mikrostat ose ministri është një shtet sovran që ka një popullsi shumë të vogël ose zonë shumë të vogël të tokës, ose zakonisht të dyja. Disa përpjekje të kohëve të fundit për të përcaktuar mikrostatet janë përqendruar në identifikimin e veçorive cilësore që lidhen me madhësinë dhe popullsinë e tyre, siç është delegimi i pjesshëm i sovranitetit të tyre në shtete më të mëdha, të tilla si për mbrojtjen ndërkombëtare.

Ja disa fakte intriguese për jetën në mikrostatet.

1.Vatikani

Qyteti i Vatikanit është shteti më i vogël në botë. Banorët e saj kanë 2 lloje pasaportash. Qyteti-shtet lëshon pasaporta të zakonshme dhe Selia e Shenjtë, të cilat janë diplomatike, ju lejojnë të shkoni pothuajse kudo në botë. Por shtetësia këtu është e përkohshme; vetëm punëtorët lokalë dhe anëtarët e familjes së tyre mund ta marrin atë. Pas përfundimit të shërbimit për Selinë e Shenjtë, pasaporta e kësaj mikrostati do të ndryshojë në atë italiane dhe ish-qytetari do të shoqërohet jashtë mureve shekullore.

Fëmijët e lindur nga qytetarët e Vatikanit gjithashtu marrin nënshtetësinë. Por ata e humbin atë sapo të mbushin 18-vjeç ose prindërit e tyre humbin të drejtën për një pasaportë nga ky shtet.

Dyqanet e Vatikanit janë pa taksa dhe çmimet janë më të ulëta se në Romë me gati 25%. Kjo vlen për ushqimin, ilaçet, produktet e bukurisë dhe parfumerinë, teknologjinë, veshjet e markës dhe këpucët.

Qytetarët e Vatikanit nuk duhet të dalin jashtë me shpatulla të zhveshura, as nuk mund të veshin funde të shkurtra ose pantallona të shkurtra. Festat e zhurmshme janë gjithashtu të ndaluara.

Nuk ka bare apo klube në Vatikan dhe banorët shkojnë në Romë për t’u argëtuar. Rregulli kryesor është të mos vononi kur të ktheheni. Porta e mikrostatit mbyllet në 1:15 të mëngjesit dhe hapet në 5:45 të mëngjesit. Sigurisht, festuesve nuk do t’u lihet të kalojnë natën në rrugë, por ata do të përfshihen në një regjistër të veçantë të shkelësve.

Banorët e Vatikanit mund të ftojnë miq nga vende të tjera që t’i vizitojnë. Por pikërisht në mesnatë, vizitorët duhet të largohen nga qyteti-shtet. Vetëm të afërmit mund të qëndrojnë gjatë natës.

2. Monako

Monako është vendi i dytë më i vogël evropian pas qytetit të Vatikanit. Qytetarët e Monakos kanë privilegje të caktuara, si një subvencion strehimi. Por marrja e një pasaporte të këtij principate nuk është e lehtë: në shumicën e rasteve, ju duhet të jeni një banor vendas i këtij vendi. Një tjetër mundësi është të martohesh me një Monégasque. Por shtetësia do të jepet vetëm 10 vjet pas datës së martesës.

Monako ka një kod të rreptë të veshjes. Për shembull, nuk mund të ecësh zbathur atje. Nga ana tjetër, është e ndaluar të vishni këpucë në një jaht.

Nuk ka ushtri apo marinë atje, por ka shumë policë. Falë kësaj, vendi ka një shkallë shumë të ulët të krimit dhe njerëzit shkojnë në burg kryesisht për vjedhje ose mashtrim financiar. Sidoqoftë, ata thonë se mund të arrish atje vetëm për ofendimin publik të një kafshe.

3. San Marino

San Marino drejtohet nga 2 kapitenë regjentë, të cilët zgjidhen për një periudhë prej 6 muajsh. Gjatë qëndrimit të tyre, ata nuk lejohen të drejtojnë një makinë. Kishte vetëm një të burgosur në San Marino për një kohë të gjatë. Ai kishte një palestër, bibliotekë dhe dhomë televizive në dispozicion të tij.

I vetmi vend në botë që ka më shumë makina sesa njerëz. Pra, ka 1.6 makina për person në San Marino. Në vitin 2017, San Marino u emërua vendi më pak i vizituar në Evropë.

3. Malta

Dimri në Maltë është i ngrohtë. Por meqenëse nuk ka ngrohje qendrore ose izolim termik, është aq ftohtë brenda shtëpive sa është jashtë. Maltezja është e vetmja gjuhë semite në botë që është shkruar me shkronja latine. Duket si arabisht me një prekje të italishtes. Gjuha e dytë zyrtare në vend është anglishtja, të cilën e flasin pothuajse të gjithë. Por nëse nuk e dini gjuhën malteze, nuk mund të bëheni kurrë vendas.

Ky shtet ka disa ligje mjaft të çuditshme. Askush nuk nxiton këtu.

“Kalova një muaj duke u përpjekur të hyja në dyqanin e sendeve shtëpiake në rrugën fqinje”= thotë një vajzë që erdhi në Maltë për të studiuar dhe përfundimisht qëndroi atje.

Malta është një vend shumë i populluar.

“Pavarësisht se ku shkoni, do të jetë dikush tjetër përreth; shpesh ata janë njerëz që njihni,”-thotë një djalë britanik që jeton në Maltë.

4. Andorra

Andorra është një principatë e vogël që kufizohet nga Franca dhe Spanja. Ajo drejtohet nga 2 bashkë-sundimtarë, njëri prej të cilëve është Presidenti i Francës, dhe tjetri është Peshkopi i Urgell, përfaqësuesi i Spanjës.

Në 1864, autoritetet e principatës ndaluan avokatët të paraqiteshin në gjykatë sepse përfaqësuesit e këtij profesioni “mund të bëjnë që e zeza të duket e bardhë dhe e bardha të duket e zezë”.

Në përgjithësi, ky nuk është profesioni më i kërkuar në këtë vend. Për shkak të shkallës së ulët të krimit, Andorra është një vend shumë i sigurt.

“Prindërit e mi nuk ishin aq të shqetësuar për të më lënë të qëndroja jashtë vonë ose të endesha ose të shkoja vetë diku aty pranë, si vendpushimet e skive. Motra ime kaloi shumicën e viteve të adoleshencës në Barcelonë, Spanjë, dhe nuk kishte aq liri sa unë,”-shkruan dikush.

5. Lihtenshtajni

Lihtenshtajni ka varfëri zero. Dhe më shumë se gjysma e të gjithë punonjësve vijnë nga vendet fqinje, Austria, Zvicra dhe Gjermania çdo ditë. Princi i Lihtenshtajnit, Hans-Adam II, sillet vërdallë pa truprojë. Ai komunikon lehtësisht edhe me kalimtarët.