Auto & Moto

Zbuloni se kush ofron makinat elektrike më të besueshme!

Consumer Reports ka publikuar raportin e tij vjetor të besueshmërisë së makinave. Kompania mbledh të dhëna nga qindra mijëra pronarë makinash nga SHBA për të krijuar një pamje të besueshmërisë së modeleve të ndryshme. Ndërsa raporti ka gjetur se makinat elektrike priren të jenë më pak të besueshme se makinat me benzinë, disa marka erdhën në krye të rezultateve për të shmangur trendin.

Vendi i parë i shkoi jo çuditërisht Kia EV6, pavarësisht se është një automjet i ri në treg. Klientët duket se janë shumë të kënaqur me zgjedhjen e tyre, por Consumer Reports ende vë në dukje se rezultati i besueshmërisë mund të mos qëndrojë ndërsa makina shkon duke u “vjetëruar”.

Rezultatet e Tesla Model 3 u përpiluan nga mbi 1,000 pronarë që e kanë pasur makinën që nga viti 2018. Makinës iu dha një vlerësim 3 nga 5 për besueshmërinë dhe përfundoi duke zënë vendin e tretë në një grup makinash kompakte luksoze, jo vetëm elektrike.

Në klasifikimin elektrik Model 3 doli i dyti. Është interesante se Nissan Leaf zuri vendin e tretë me një rezultat të përgjithshëm prej 70 pikësh dhe parashikoi besueshmërinë e shënuar në 3 nga 5. Tesla dhe Nissan kanë përvojën më të madhe në prodhimin e makinave elektrike, të dyja i kanë prodhuar ato për më shumë se një dekadë.

Makinat që prodhojnë dy kompanitë janë shumë më të besueshme se makinat e konkurrentëve të tyre, por sipas Consumer Reports, ato ende mbeten prapa makinave të vjetra me derivate. Consumer Reports fajëson bateritë dhe motorët elektrikë, të cilët janë ende teknologji shumë e re. Besueshmëria relativisht më e ulët e makinave elektrike është shkaktuar pjesërisht edhe nga prodhuesit, të cilët po nxitojnë duke nxjerrë produkte të reja në treg për të kënaqur kërkesën gjithnjë në rritje.