Bota Tech

Çfarë pritet të ndodhë pasi Facebook të dalë në pension sipas “The Economist”?!

“White hot ”, një dokumentar i ri, gjurmon ngritjen dhe rënien e Abercrombie & Fitch, një label amerikan i modës që u ngrit në fillim të viteve 2000 përpara se të rrëzohej po aq dramatikisht. Filmi eksploron obsesionin e firmës për punësimin e një lloji të caktuar stafi që çoi në pretendime të dëmshme për racizëm dhe ngacmim seksual.

Facebook, i cili filloi në të njëjtën kohë, mund të jetë duke përjetuar një problem të ngjashëm. Identiteti i tij mijëvjeçar është i mishëruar në themeluesin e tij 37-vjeçar, Mark Zuckerberg, i cili ende vesh uniformën e tij të kolegjit me xhinse të ngushta dhe hoddie. Rrjeti social, i cili filloi si një mënyrë për studentët e Harvardit, të mbingarkuar për të vlerësuar pamjen e njëri-tjetrit, tani shihet nga të rinjtë “si një vend për njerëzit në të 40-at dhe të 50-at e tyre”, sipas raportimin të The Economist. Investitorët e konsiderojnë Facebook-un gjithashtu jo të modës: kompania e saj mëmë, Meta, ka humbur 35% të vlerës së saj të tregut këtë vit, duke përfshirë një rënie prej 232 miliardë dollarësh në shkurt, rënia më e madhe njëditore në historinë e bursës.

Disa nga problemet e Facebook janë të mbivlerësuara. Me 2 miliardë përdorues të përditshëm, gati një në tre njerëz, rritja ishte e detyruar. Humbja e saj prej 1 milion përdoruesve në tremujorin e fundit të 2021 – rënia e parë e firmës – iu atribua rritjes së çmimit të të dhënave celulare në Indi. Një rënie e përdoruesve evropianë në tremujorin e fundit pasoi dëbimin e Metës nga Rusia. Rregullat e privatësisë të prezantuara nga Apple janë një problem më serioz, që pritet t’i kushtojnë Metës rreth 10 miliardë dollarë këtë vit, duke e bërë më të vështirë synimin e reklamave për përdoruesit e iPhone. Por kompania po krijon zgjidhje. Në shkurt, ajo tha se që nga shtatori kishte tërhequr gjysmën e uljes prej 15% në aftësinë e saj për të përcaktuar efektivitetin e reklamave. Në mënyrë të ngjashme, ajo mund të jetë më e aftë se shumica për të absorbuar koston e rregullave të reja të teknologjisë që po shkruhen në Evropë. Firmat si Meta “kanë një aftësi për të gjetur mënyra për të mbajtur biznesin si zakonisht”, thotë Mark Shmulik i Bernstein.

Megjithatë, nëse këto pengesa mund të kapërcehen me një çmim, plakja e audiencës së Facebook duket e paepur. Në vendet e pasura, të cilat kanë më shumë rëndësi për reklamuesit, përdoruesit e rinj duket se po largohen. Frances Haugen, një ish-ekzekutiv i Facebook-ut, u bë titull i lajmeve vitin e kaluar për shkak të dështimeve në moderimin e përmbajtjes. Por zbulimi i saj më domethënës ishte se angazhimi mes të rinjve amerikanë kishte rënë. Në pesë vendet më të rëndësishme të Facebook, regjistrimet e llogarive për moshat nën 18 vjeç kishin rënë me një të katërtën brenda një viti, tha ajo. Vlerësimet e pavarura vërtetojnë pretendimet e saj. Në Britani, 18-24-vjeçarët po shpenzojnë gjysmën e më shumë kohë në Facebook dhe Instagram, aplikacionin simotër të tij, sa katër vjet më parë, vlerëson Enders Analysis, një firmë kërkimore. Zuckerberg pranoi vitin e kaluar se, mes konkurrencës nga TikTok dhe të tjerët, Facebook kishte neglizhuar të rinjtë:

Shërbimet tona supozohet të jenë më të mirat për shumicën e njerëzve që i përdorin ato, dhe jo veçanërisht për të rinjtë.

Në të kaluarën, ruajtja e aplikacionit kryesor ishte prioriteti i Zuckerberg. Pas blerjes së Instagramit në vitin 2012, Facebook thuhet se kufizoi aftësinë për të punësuar staf, nga frika se do të ‘kanibalizonte’ përdoruesit e Facebook. Sot Zuckerberg duket i gatshëm të sakrifikojë Facebook-un për të mbrojtur biznesin e gjerë. Përpjekjet për të tërhequr të rinjtë janë fokusuar në aplikacione të tjera, si Messenger Kids dhe Instagram Kids (i cili u la në sirtar vitin e kaluar). Reels, kloni TikTok i Metës, u shfaq i pari në Instagram. Vitin e kaluar Zuckerberg madje hoqi emrin e Facebook nga kompania e tij.

Faqet dikur të fuqishme si MySpace qëndrojnë, si rrënoja dixhitale të braktisura. Shumë larg në të ardhmen, a do të bëhet edhe Facebook një qytet fantazmë?

Jo domosdoshmërisht. Përdoruesit e rinj nuk kanë gjasa të kthehen ndonjëherë në Facebook për rrjete sociale, gjë që ata e bëjnë gjithnjë e më shumë në aplikacione si Snapchat ose BeReal, një shërbim i mesazheve fotografike që po përhapet në kampuset e kolegjeve. Por kjo lidhje është vetëm në funksion të mediave sociale. Njerëzit e përdorin gjithashtu për t’u argëtuar dhe gjithnjë e më shumë për të blerë gjëra. Facebook po humbet tërheqjen e tij si një vend për t’u shoqëruar, por mund të rikrijojë veten si një platformë për aktivitete të tjera.

TikTok është shumë përpara. Përpjekja e parë e Metës për ta kopjuar, me Lasso, në vitin 2018, dështoi. Por, pasi u dëshmua një sukses në Instagram, ku përbën 20% të kohës së shpenzuar, Reels po ndërton një audiencë edhe në Facebook. Furnizimi i lajmeve të Facebook po rinovohet sipas linjës TikTokiane, për të rekomanduar përmbajtje të sugjeruara nga inteligjenca artificiale, pavarësisht nëse është postuar nga një mik apo jo. Facebook ka drejtuar prej kohësh një Marketplace në formë eBay dhe në pandemi ka nisur Dyqanet, për të sjellë më shumë tregti elektronike në platformën e vet. Thirrja e saj e fundit e fitimeve premtoi investim në një shërbim për t’i lejuar përdoruesit t’i dërgojnë mesazhe kompanive përmes reklamave. Abercrombie ka hequr dorë nga stili i saj elitar në favor të “përfshirjes kampione dhe krijimit të ndjenjës së përkatësisë”.