Art & Kulturë Sot Nuk Është e Hënë

“Era meglio il libro” nga Valerio Lundini/Shënime të marra në mënyrë të rastësishme, që do të ngrenë pyetje që nuk do dini t’i përgjigjeni!

Një vështrim surreal dhe i parezistueshëm ndaj bashkëkohësisë nga një prej zërave më origjinalë të komedisë italiane. Për vite me radhë Valerio Lundini ka drejtuar dhe interpretuar filma të shkurtër, skeçe dhe shfaqje, si dhe ka punuar në radio dhe televizion. Në praktikë, Lundini shkruan gjëra që të bëjnë të qeshësh.

Shkruan shumë, por pa rregull: shpërndan letra rreth e rrotull dhe mes një gjëje dhe një tjetre ka gjithmonë rrezik të humbasë diçka. Për këtë arsye ai vendosi të zgjedhë faqet e tij më të mira dhe t’i printojë ato në një numër të caktuar kopjesh. Libri mbledh një seri historish për vrasës të respektuar, çifte që jetojnë në plane të ndryshme kohore, kritikë të nxituar të filmit, kolumnistë problematikë, Napoli i bukur, roli i incestit në shoqërinë civile dhe shkallët e ndarjes që na ndajnë nga Franco Califano.

Shumë kanë shkruar tashmë se Lundini është surreal, ndaj nuk do të ndalemi në këtë. Gjithashtu sepse këtu ka hapësirë ​​të kufizuar dhe libri është shumë më i mirë brenda. Jo, vertet…

Temat e trajtuara nga Lundini janë të ndryshme dhe të shumëfishta dhe nuk ndjekin domosdoshmërisht një model të çfarëdo lloji. Nga gratë e Franco Califano-s tek UNESCO është vetëm një moment sa hap e mbyll sytë. Dhe ju nuk e kuptoni menjëherë lidhjen: ato duken si shënime të marra në mënyrë të rastësishme. Një marrëzi thelbësore për të ndërtuar një program televiziv ose një blog. Nuk do ta mendonit kurrë si një libër.

Këshilla praktike për këdo që dëshiron ta lexojë është ta hapë këtë libër rastësisht, në një moment të rastësishëm të ditës, mundësisht me njerëz të panjohur. Por kujdes! Në vend që të merrni profeci kozmike, do të magjepseni nga e qeshura cinike dhe të paktën dyzet e gjashtë pyetje ekzistenciale të cilave nuk do të jeni në gjendje t’u përgjigjeni.