Botë e Çuditshme Food & Drink Tech

Flet 40 gjuhë të huaja dhe mund të përgatisë pijen që dëshironi, baristja-robot që po ‘fikson’ njerëzit!

Një bariste-robot, e quajtur Cecilia, është shpikja më e re e shkencëtarëve në Izrael. Pas 3 vitesh pune për ndërtimin e saj, sot Cecilia mund të bëjë rreth 120 koktejle në orë dhe të flasë 40 gjuhë të huaja, në mënyrë që çdo klient të flasë lirshëm me të. Klientët mund të porosisin pijen duke i folur Cecilias ose duke prekur në ekran menunë. Cecilia mund t’i përgjigjet porosisë, si përshembull të thotë se një përbërës i caktuar nuk është i disponueshëm ose të sugjerojë një opsion alternativ.

Cecilia do të mund të programohet gjithashtu për të përzier pije speciale i bërë me Bacardi, ananas dhe lëng limoni dhe mund të ofrojë gjithashtu disa shaka klasike të baristit. Aktualisht, ky robot nuk ka nisur punë, por po qëndron në Universitetin Ndërkombëtar të Hoteleri-Turizmit të Floridës.

Në FIU, studentët po mësojnë se si ta zbatojnë teknologjinë dhe ta integrojnë atë në industrinë e shërbimeve ushqimore. Ideja nuk është që Cecilia të marrë punën e dikujt, por përkundrazi të lehtësojë disa nga presioni. Brian Connors, drejtori i Qendrës Bacardi për Ekselencë të FIU u shpreh se:

Ka të bëjë gjithçka se si të gjejmë zgjidhje të reja për industrinë. Mikpritja nuk do t’i heqë kurrë kontaktet njerëzore, por do të përmirësojë përvojën e klientit.

Në fillim, mund ta shihni Cecilian në stadiume për ngjarje të mëdha ose në sallonet e aeroportit dhe lundrimet, por ka edhe plane më të gjera. Nir Cohen Pareira, drejtor i marketingut për Cecilia.ai tha se:

Unë nuk mendoj se Cecilia do të zëvendësojë punëtorët. Unë mendoj se robotët mund të ndihmojnë banakierët të shesin më shumë pije dhe të kenë më shumë kokteje në menu.

Ndërkaq, rikujtojmë se ushtria britanike po eksploron përdorimin e robotëve në zonat e konfliktit. Projekti Theus po shqyrton se si makineritë mund të zvogëlojnë nevojën që njerëzit të rrezikojnë jetën e tyre për të ofruar municion, rroba, ushqim dhe karburant.