Health & Beauty

Gra mendohuni mirë, gjithçka që duhet të dini mbi procesin e ngrirjes së vezëve!

Gratë sot janë shumë të zëna, duke arritur suksese të reja në karrierën e tyre më shumë se kurrë më parë. Por dilema shekullore për të pasur fëmijë “përpara se ora biologjike të largohet” vazhdon. Prandaj, me përparimin e shkencës, teknologjitë më të fundit mund t’i heqin këto shqetësime. Vonesa e shtatzënisë duke ngrirë vezët është më e zakonshme tani.

Pra, nëse jeni një profesionist i zënë, nuk keni gjetur një partner të përsosur ose po luftoni me ndonjë shqetësim shëndetësor, zgjedhja e ngrirjes së vezëve mund t’ju japë mundësinë shumë të nevojshme për të menaxhuar aspekte të tjera derisa të jeni gati të bëheni nënë. Edhe pse koncepti është përhapur në të gjithë botën, jo të gjithë janë të vetëdijshëm për procesin e plotë që përfshihet.

Prandaj, nëse po mendoni të ndiqni këtë opsion, duhet të jeni të vetëdijshëm për të gjithë komponentët kritikë për të marrë një vendim të informuar. Sipas ekspertëve të shëndetësisë, përveç arsyeve sociale, edhe gratë që i nënshtrohen trajtimeve invazive si kimioterapia apo rrezatimi për kancerin mund t’i nënshtrohen këtij procesi. Dr. Poornima Kinila, konsulente në departamentin e Gjinekologjisë dhe Sterilitetit, Spitali Aster RV tha për Times Now:

Kushtet mjekësore si kirurgjia e kancerit, kimioterapia dhe radioterapia mund të pengojnë fertilitetin dhe për këtë arsye ngrirja e ovociteve mund t’i ofrohet gruas përpara se ajo t’i nënshtrohet trajtimit të saj. Disa kushte të tjera mjekësore si çrregullimet autoimune dhe sindromat mielodisplastike dëmtojnë qelizat riprodhuese me kalimin e kohës.

Mjekët besojnë se me kalimin e moshës, cilësia e vezëve fillon të bjerë, duke ndikuar në shanset pozitive të shtatzënisë. Dhe kështu, vjen kjo formë e teknologjisë riprodhuese të asistuar, ose ART. Gjatë procedurës, medikamentet stimulojnë rritjen e vezëve të cilat mblidhen nga vezoret dhe më pas ngrihen për ruajtje. Në një datë të mëvonshme, këto vezë mund të shkrihen dhe të kombinohen me spermën për të krijuar një embrion. Embrioni më pas mund të implantohet në mitër gjatë një cikli të transferimit të embrionit.

Sipas mjekëve, procedura ka disa hapa:

Stimulimi i vezoreve

Do t’ju jepen hormone sintetike për të stimuluar vezoret për të prodhuar vezë të shumta – në vend të vezës së vetme që zakonisht zhvillohet çdo muaj. Gjithashtu nevojiten medikamente për stimulimin e vezoreve dhe parandalimin e ovulacionit të parakohshëm. Mjekët thonë se nivelet e estrogjenit zakonisht rriten me zhvillimin e folikulave dhe nivelet e progesteronit mbeten të ulëta deri pas ovulacionit. Kur pas dy javësh, folikulat janë gati për rimarrje, një injeksion i gonadotropinës korionike njerëzore mund të ndihmojë vezët të maturohen.

Rikthimi

Marrja e vezëve bëhet nën qetësim dhe kryhet një qasje e zakonshme si ultratingulli transvaginal. Pas marrjes së vezëve, mund të ndjeni ngërçe të lehta në stomak sepse vezoret tuaja zmadhohen.

Ngrirja

Menjëherë pasi vezët tuaja të pafertilizuara janë korrur, ato vendosen në temperatura nën zero për t’i ruajtur për përdorim në të ardhmen. Përbërja e një veze të pafertilizuar e bën pak më të vështirë ngrirjen dhe çon në një shtatzëni të suksesshme sesa përbërja e një veze të fekonduar.

Edhe pse nuk ka efekte anësore të mëdha të procedurës, ngrirja e vezëve përfshin disa shqetësime. Dr.Kinila shtoi:

Nuk ka asnjë rrezik absolut të ngrirjes së vezëve përveç rreziqeve të vogla të lidhura me procedurën si shqetësim minimal në bark, infeksion dhe fryrje. Kjo ndodh pas periudhës së stimulimit ose pas marrjes së vezëve.

Megjithatë, duhet të kontaktoni ofruesin tuaj shëndetësor nëse vuani nga:

  1. Ethe
  2. Dhimbje të forta barku
  3. Fryrje të forta
  4. Gjakderdhje e rëndë vaginale
  5. Vështirësi në urinim