Health & Beauty Lifestyle

Me stresin e shtuar ditët e sotme, ja si ndihmon meditimi në relaksimin dhe përmirësimin e kujtesës së fëmijëve!

Rritja e presionit të provimeve, afatet e detyrave, konfliktet me prindërit, presioni i bashkëmoshatarëve janë vetëm disa nga streset me të cilat përballen fëmijët tanë çdo ditë. Në një botë ku ndalimi është i ngjashëm me humbjen e mundësive, stresi është identifikuar si një ndikim negativ në formimin e kujtesës. Megjithëse modeli i sjelljes nuk mund të ndryshohet, ne patjetër mund të ndryshojmë mekanizmin e reagimit tek fëmijët tanë duke i mësuar ata të meditojnë. Jo vetëm që meditimi ndihmon për të qenë më të përqendruar dhe produktiv, por gjithashtu i ndihmon fëmijët të jenë më të relaksuar.

Për fëmijët që janë duke manipuluar me shumë gjëra në kohë dhe duke e shtuar stresin e tyre me çdo orë që kalon, me vetëdije dhe pa vetëdije, meditimi ndihmon në trajtimin e situatave stresuese dhe emocioneve të pakëndshme. Kjo nuk ndihmon për të riorganizuar zakonet, por edhe për të rivendosur emocionet e mbytura që shtojnë stresin. Kjo, nga ana tjetër, çon në pastrimin e rrëmujës nga truri i tyre dhe fëmija mund ta përdorë kujtesën e tij në mënyrë më afektive duke e lënë të shkojë paqartësia.

1. Rivendosja

Meditimi ndihmon në rivendosjen e ekuilibrit tek fëmijët sidomos atë mendor, emocional dhe fizik. Në një botë plot me shpërqendrime, meditimi ndihmon për të rivendosur ekuilibrin që fëmijët dhe dhe të rriturit e kanë lënë gjithashtu pas dore. Meditimi i rregullt ka qenë i lidhur me përmirësimin e proceseve të ndryshme njohëse, veçanërisht vëmendjen e qëndrueshme dhe kujtesën më të mirë.

2. Gjallëria

Një gjetje e fundit e publikuar në Behavioral Brain Research vendos që tetë javë meditim ditor ndihmon në rritjen e jashtëzakonshme të negativitetit, përmirësimin e kujtesës dhe vëmendjes. Meditimi jo vetëm që ndihmon një person të arrijë një qëndrim pozitiv dhe të mundshëm, por gjithashtu ndihmon në mprehjen e kujtesës tek fëmijët.

3. Relaksimi

Të mbingarkuar me informacione dhe ide, zhurmë të mediave sociale, fëmijët duhet të pushojnë. Meditimi mund t’i ndihmojë ata të qetësojnë mendjen dhe trupin e tyre. Ndërsa stresi mund të çojë në vështirësi të të mësuarit dhe të kujtuarit nën stres në klasë, meditimi i rregullt çon në mësim më të mirë dhe kujtime të forta.

4. Lirimi

Thjesht kontrollimi i frymëmarrjes gjatë meditimit redukton hormonin e stresit të quajtur kortizol. Me meditim, mendja endet më pak dhe për këtë arsye ul nivelet e stresit. Kjo rezulton në kontroll më të mirë të angazhimit të ndërgjegjshëm me atë që studiojnë dhe lexojnë, në vend që të kërkojnë thjesht aktivitete që i mbajnë ata të angazhuar pa mendje.

5. Reagimi

Kur fëmijët janë të stresuar, reagimi i tyre është zakonisht “luftoni ose ikni”. Me meditim, rrahjet e zemrës ngadalësohen dhe presioni i gjakut bie, stresi dhe ankthi ulen gjithashtu dhe fëmijët ndihen më të kontrolluar për të qenë në gjendje të përballen me çdo situatë. Pasi të krijohet ky zakon, aftësia e mendjes për të përvetësuar informacionin dhe për ta mbajtur atë për një periudhë më të gjatë kohore rritet gjithashtu.