Bota Tech

Përfundon eksperimenti i parë për të prodhuar oksigjen në Mars, ja rezulatet!

Eksperimenti novator për prodhimin e oksigjenit në Mars, i njohur si MOXIE (Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment), ka përfunduar me sukses në planetin e kuq, duke tejkaluar pritshmëritë fillestare të NASA-s.

MOXIE, një pajisje me madhësinë e një mikrovale, ishte pjesë e pajisjes së Roverit Perseverance dhe synonte të demonstronte potencialin për gjenerimin e oksigjenit nga atmosfera marsiane.

Gjatë më shumë se dy viteve, MOXIE arriti të prodhojë gjithsej 122 gramë oksigjen, ekuivalent me atë që një qen i vogël merr frymë në dhjetë orë. Kjo arritje u bë e mundur duke konvertuar dioksidin e karbonit, i cili përbën 96% të atmosferës së hollë të Marsit, në oksigjen.

Gjatë efikasitetit të tij maksimal, MOXIE prodhoi oksigjen me një shpejtësi prej 12 gramësh në orë me një pastërti prej 98% ose më të lartë, duke dyfishuar qëllimet fillestare të NASA-s për instrumentin.

Më 7 gusht, MOXIE përfundoi ciklin e saj të 16-të dhe të fundit operacional, duke përmbushur të gjitha kërkesat e tij. Kjo arritje ka implikime të rëndësishme për eksplorimin e ardhshëm të Marsit dhe misionet e mundshme njerëzore.

Aftësia për të kthyer në mënyrë efikase dioksidin e karbonit në oksigjen është një përparim kritik. Ndërsa suksesi i MOXIE është një moment historik i rëndësishëm, faza tjetër përfshin testimin e teknologjive shtesë në Mars për të avancuar më tej përpjekjet e eksplorimit.