Love & Sex

Ja çfarë thotë studimi i ri në lidhje me kërkimin e dashurisë në internet!

Qoftë në kërkim të dashurisë apo një takimi të rastësishëm, 3 në 10 të rritur në SHBA thonë se kanë përdorur një faqe takimesh ose aplikacione me përvoja të përziera, sipas një studimi të Qendrës Kërkimore Pew të enjten. Për grupin nën 35 vjeç, më shumë se gjysma e kanë provuar atë. Numri i përgjithshëm, i cili arrin në 30%, është i pandryshuar që nga viti 2019, hera e fundit që qendra i hodhi një vështrim të gjerë takimeve në internet. Në vitin 2015, 15% e të rriturve në SHBA thanë se kishin përdorur një faqe takimesh ose aplikacione, tha studiuesja kryesore Colleen McClain. Ajo tha:

Kur flasim me përdoruesit që kanë qenë në faqe kohët e fundit, ne shohim se ka vërtet një përzierje emocionesh. Gjithçka nga rënia në dashuri tek eksperiencat kalimtare.

Ndër arritjet kryesore të studimit për McClain ishte : 1 në 10 të rritur që kanë një partner thanë se takuan të dashurin e tyre aktual në një faqe takimesh ose aplikacione. Numri rritet në 1 në 5 për ata nën 30 vjeç. Të pyetur për arsyet e përdorimit të platformave, 44% e përdoruesve aktualë ose të fundit kishin gjetur një partner afatgjatë në mendje, me 40% që u përgjigjën se donin të takoheshin rastësisht.

Njëzet e katër për qind ishin në kërkim të seksit të rastësishëm dhe 22 për qind ishin në kërkim të miqve të rinj. Përdorimi i faqeve dhe aplikacioneve për takime është më i popullarizuari në mesin e të rriturve nën 30 vjeç, raportoi “Pew”, me 53% që thonë se e kanë bërë atë. Kjo krahasohet me 37% të atyre moshave 30 deri në 49 vjeç; 20% e atyre 50 deri në 64 dhe 13% e atyre 65 vjeç e lart.

Zjarrfikësi i Atlantës, Andy Giron, 33 vjeç, është ndër njerëzit që ka dalë i fituar. Ai tha se gjithmonë e kishte konsideruar takimin dixhital “pak të çuditshëm” deri vonë. Giron sapo kishte dalë nga një lidhje afatgjatë në vitin 2019 kur vendosi të provonte “Tinder” për disa takime të rastësishme. Kjo nuk funksionoi pas disa herë, por ai ‘goditi në shenjë’ pak kohë më vonë. Giron tha:

Gruaja ime ishte takimi im i parë në aplikacion. Ishte kaq e lehtë për të folur me të dhe ne kishim shumë të përbashkëta. Kishte një lidhje të menjëhershme kur u takuam për herë të parë personalisht.

Të dy u martuan gjashtë muaj më vonë, menjëherë pas goditjes së pandemisë COVID-19. Ata tani kanë një vajzë vjeçare. Giron u frymëzua t’i drejtohej takimeve në internet nga motra e tij, e cila e gjeti bashkëshortin e saj në të njëjtën mënyrë. Në të gjithë grupmoshat, 51% e të rriturve lezbike, homoseksualë dhe biseksualë kanë përdorur një faqe ose aplikacion takimesh.

Burrat kanë më shumë gjasa se gratë të raportojnë përvoja pozitive në takimet dixhitale, 57% kundrejt 48%, dhe përdoruesit LGB kanë më shumë gjasa se përdoruesit e drejtpërdrejtë të thonë të njëjtën gjë, 61% kundrejt 53%. Të rriturit e bardhë ose të zinj që kanë përdorur një nga platformat kanë më shumë gjasa sesa përdoruesit hispanikë të thonë se përvojat e tyre kanë qenë negative.

Numri i meshkujve që kanë përdorur faqet apo aplikacionet e takimeve vitin e kaluar dhe thanë se seksi i rastësishëm ishte një arsye kryesore ishte 18 pikë përqindje më i madh se përdoruesit femra që thanë të njëjtën gjë. Hulumtimi i “Pew” bazohet në një sondazh me rreth 6,000 të rritur amerikanë të marrë nga 5-17 korriku i vitit të kaluar. Përvojat e miqve në internet ishin të përziera, me 53% që thanë se kanë qenë të paktën disi pozitive. Katërmbëdhjetë për qind thanë se kanë qenë shumë pozitive dhe 48% thanë se përvojat e tyre kanë përfshirë të paktën një nga katër sjelljet e padëshiruara të eksploruara në studim.

Tridhjetë e tetë përqind e atyre që raportuan përvoja negative thanë se merrnin mesazhe ose imazhe seksuale të padëshiruara dhe 30% cituan kontakte të vazhdueshme të padëshiruara. Njëzet e katër përqind thanë se u quajtën një emër fyes dhe 6% thanë se ishin kërcënuar fizikisht. Përdorueset femra kishin më shumë gjasa të raportonin përvoja të tilla, veçanërisht ato nën 50 vjeç.