Auto & Moto Botë e Çuditshme

U deshën 11 vite, “Elon Musk-u i Indisë” ndërton makinën me energji diellore!

Një mësues matematike në Indi ka shkaktuar bujë pasi ndërtoi gjatë 11 viteve një makinë me energji diellore. Bilal Ahmed u nis për të ndërtuar një automjet ‘luksoz’ dhe të qëndrueshëm dhe e realizoi ëndrrën e tij në qershor 2022. Rritja e çmimeve të karburantit dhe mungesa e vazhdueshme e Teslës në Indi e bënë dizajnin e zbukuruar me panele diellore të tërhoqë shumë shpejt imagjinatën e entuziastëve të makinave.

Bilal tha për gazetën Rising Kashmir se:

Makinat si Mercedes, Ferrari, BMW janë vetëm një ëndërr për një person të zakonshëm. Vetëm pak njerëz janë në gjendje ta përballojnë atë, ndërkohë që mbetet një ëndërr për të tjerët që të ngasin makina të tilla dhe lëvizin me to. Kam menduar diçka për t’i dhënë një ndjenjë luksoze njerëzve.

Gjëja e parë e dukshme në lidhje me makinën e Ahmedit është se pothuajse çdo sipërfaqe e disponueshme është e mbuluar me panele diellore, nga mbulesa e motorit deri te xhami i pasmë.

Sipërmarrësi zgjodhi panelet diellore monokristaline, në të cilat çdo qelizë fotovoltaike është bërë nga një kristal i vetëm silikoni. Këto prodhojnë më shumë kilovat-orë energji elektrike sesa lloji tjetër kryesor i receptorit diellor, panelet polikristaline. Karakteristika e dytë është se makina ka ‘krahë pulëbardhash’ që hapen lart.

Ahmed shpjegoi se panelet mund të ndryshojnë drejtim, ndërsa dielli lëviz, të operuara me telekomandë.

Sistemi i frenimit do të rigjenerojë gjithashtu fuqinë e baterive të tij për të kursyer energji. Është miqësore me mjedisin dhe punon me burime të lira energjetike. Ka një potencial të madh për të revolucionarizuar tregun. Kam përdorur panele diellore të cilat mund të japin efikasitet më të lartë edhe në ditët me dritë të ulët dielli. Kur fillova projektin dhe edhe pasi e përfundova, askush nuk më dha asnjë ndihmë financiare; nëse do të kisha marrë mbështetjen e nevojshme, ndoshta do të kisha qenë Elon Musk i Indisë.