Bota

Vullkani aktiv në Antarktidë nxjerr kristale të vogla ari me vlerë 6000 dollarë në ditë!

Tingëllon si një ëndërr, por është e vërtetë në Antarktidë, shirat e arit bien nga qielli. I vendosur mes akullnajave, mali i zjarrtë Erebus është vullkani aktiv më jugor në Tokë, duke siguruar pak nxehtësi mes peizazhit të ngrirë.

Kontinenti i ngrirë përmban 138 vullkane, sipas një studimi të vitit 2017, me rreth nëntë prej tyre të raportuara si aktive. Me një lartësi prej 12,448 këmbësh (3,794 metra), mali Erebus është më i njohuri.

Erebus është një nga tre vullkanet që formojnë ishullin Ross, dhe thuhet se po shpërtheu kur u zbulua në 1841 gjatë udhëtimit të kapitenit James Clark Ross, i cili kreu studime të rëndësishme magnetike në Arktik dhe Antarktik dhe zbuloi detin Ross dhe rajoni Victoria Land i Antarktidës. ‘HMS Erebus’ ishte emri i një prej anijeve të tij.

Shkencëtarët ende vëzhgojnë vullkanin përmes Observatorit të Vullkanit të Malit Erebus dhe kryejnë fushata në terren për të kërkuar forma ekstreme të jetës. Vendbanimi më i madh i Antarktikut – Stacioni McMurdo, i operuar nga Shtetet e Bashkuara – ndodhet rreth 25 në jug të malit Erebus dhe është brenda syve të vullkanit.