Food & Drink Health & Beauty Lifestyle

Ja çfarë i ndodh organizmit tuaj nëse konsumoni 1 kokërr mollë çdo ditë!

Një shkencëtar ka zbuluar një përfitim befasues që mollët mund të kenë në shëndetin e trurit tuaj. Shkencëtari i ushqimit Dr Vincent Candrawinata tha se ka prova të mira që sugjerojnë se ngrënia e mollëve rregullisht mund të përmirësojë kujtesën dhe mund të ulë rrezikun e sëmundjes Alzheimer.

Studiuesi i shëndetit në Sidnej tha se ngrënia e më shumë mollëve mund t’ju ndihmojë të mbani mend se ku i vendosni çelësat e makinës, pasi ato përmbajnë vitamina dhe minerale që kanë qenë të lidhura me ruajtjen e kujtesës. Ai tha se fruti është i pasur me fenolikë si flavonoidet që mund të ndihmojnë në uljen e rrezikut të Alzheimerit duke mbrojtur trurin nga substancat e dëmshme.

Dr Vincent tha se flavonoidet mund të gjenden gjithashtu në shumë fruta dhe perime të tjera dhe janë gjithashtu një agjent i fortë antioksidant që mund të zvogëlojë simptomat e depresionit dhe ankthit. Dr Vincent përmendi një studim amerikan me 2,800 pjesëmarrës të moshës 50 vjeç, i cili zbuloi se ata që hanin ushqime më të ulëta të pasura me flavonoide kishin dy deri në katër herë më shumë gjasa të zhvillonin Alzheimer dhe demencë të lidhura me të gjatë një periudhe 20-vjeçare. Ai tha:

Flavonoidet janë komponime fenolike që gjenden në fruta si mollët dhe dardhat dhe perimet si lakra jeshile dhe spinaqi. Mund t’i gjeni edhe në çokollatë dhe verë! Këto komponime, kur absorbohen siç duhet, janë të dobishme për shëndetin tonë. Studimet kanë treguar se marrja më e lartë dietike e flavonoideve dhe nënklasa e tyre e flavonoleve mund të shoqërohet me reduktimin e rrezikut të zhvillimit të Alzheimerit.

Ai shpjegoi se një konsum më i lartë i mollëve mund t’i japë trupit vitamina dhe minerale të rëndësishme që mbrojnë qelizat e trurit nga neurotoksiciteti që mund të çojë në çrregullime të tilla neurodegjenerative.