Aleph
Jorge Luis Borges

“Aleph”, është një tregim i shkurtër i shkrimtarit dhe poetit argjentinas Jorge Luis Borges. Botuar për herë të parë në shtator 1945, ai u ribotua në përmbledhjen e tregimeve të shkurtra, ‘Aleph dhe tregime të tjera’, në 1949 dhe u rishikua nga autori në 1974. Në tregimin e Borges-it, Aleph është një pikë në hapësirë ​​që përmban të gjitha pikat e tjera. Kushdo që e shikon atë mund të shohë gjithçka në univers nga çdo kënd në të njëjtën kohë, pa shtrembërim, mbivendosje ose konfuzion. Historia gjurmon temën e pafundësisë që gjendet në disa nga veprat e tjera të Borges, si “Libri i rërës”.

Publikuar: 1949
224 faqe
Përmbledhje

Ashtu si në shumë tregime të shkurtra të Borges-it, protagonisti është një version i trilluar i autorit. Në fillim të tregimit, ai mban zi për vdekjen e fundit të Beatriz Viterbos, një grua që e donte dhe vendos të ndalojë pranë shtëpisë së familjes së saj për t’i nderuar. Me kalimin e kohës, ai njihet me kushëririn e saj të parë, Carlos Argentino Daneri, një poet mediokër me një pamje jashtëzakonisht të ekzagjeruar të talentit të tij, i cili e ka bërë përpjekjen e tij të përjetshme për të shkruar një poemë epike që përshkruan çdo vend të vetëm në planet në mënyrë torturuese.

Më vonë në histori, një biznes tenton të shembë shtëpinë e Daneri-t gjatë zgjerimit të saj. Daneri tërbohet, duke i shpjeguar tregimtarit se ai duhet të mbajë shtëpinë për të përfunduar poezinë e tij, sepse bodrumi përmban një Aleph të cilin ai po e përdor për të shkruar poezinë. Ndonëse deri tani ai beson se Daneri është i çmendur, tregimtari propozon pa pritur një përgjigje që të vijë në shtëpi dhe të shohë Aleph-in vetë.

I mbetur vetëm në errësirën e bodrumit, rrëfimtari fillon të frikësohet se Daneri po komploton për ta vrarë dhe më pas sheh Aleph-in vetë:

Në pjesën e pasme të hapit, në të djathtë, pashë një sferë të vogël të ylbertë me një shkëlqim pothuajse të padurueshëm. Në fillim mendova se po rrotullohej; atëherë kuptova se kjo lëvizje ishte një iluzion i krijuar nga bota marramendëse që kufizonte. Diametri i Aleph-it ishte ndoshta pak më shumë se një inç, por e gjithë hapësira ishte aty, aktuale dhe e pazvogëluar. Çdo gjë (le të themi fytyra e një pasqyre) ishin gjëra të pafundme, pasi unë e pashë qartë atë nga çdo kënd i universit. Pashë detin e vluar; pashë agimin e natës; Unë pashë turmat e Amerikës; Pashë një rrjetë kacaforni argjendi në qendër të një piramide të zezë; Pashë një labirint të copëtuar (ishte Londra); Pashë, nga afër, sy të pafund që shikonin veten në mua si në një pasqyrë; Pashë të gjitha pasqyrat në tokë dhe asnjëra prej tyre nuk më pasqyronte; Pashë në një oborr të shtëpisë së ‘Soler Street’ të njëjtat pllaka që tridhjetë vjet më parë i kisha parë në hyrje të një shtëpie në Fray Bentos; Pashë bistakë rrushi, borë, duhan, avull; Pashë shkretëtira ekuatoriale dhe secilën nga kokrrat e tyre të rërës…

Ndonëse i tronditur nga arsyet e të parit të Aleph-it, tregimtari pretendon se nuk ka parë asgjë për t’u hakmarrë ndaj Daneri-t, të cilin ai nuk e pëlqen, duke i dhënë Daneri-t një arsye për të dyshuar në mendjen e tij të shëndoshë. Tregimtari i thotë Daneri-t se ai ka jetuar shumë gjatë mes zhurmës dhe rrëmujës së qytetit dhe ka kaluar shumë kohë në hapësirat e errëta dhe të mbyllura të bodrumit të tij dhe rrëfimtari e ka atë që është çfarë ai vërtet ka qenë i lirë. Ajri i fshatit dhe të tilla si këto do t’i japin atij qetësinë e vërtetë mendore që i ndjen për poezinë e tij. Më pas ai merr lejen e Daneri-t dhe del nga shtëpia.

Në një pasazh të historisë, Borges shpjegon se shtëpia e Daneri-t u shkatërrua përfundimisht, por se vetë Daneri fitoi shitjen e dytë për Çmimin Kombëtar Argjentinas për Letërsinë. Ai gjithashtu shpreh besimin e tij se Aleph-i në shtëpinë e Daneri-t ishte i vetmi që ekziston, në një raport që ai ka gjetur, shkruar nga “Kapiteni Burton” (Richard Francis Burton) kur ai ishte konsull britanik në Brazil, duke qenë në xhaminë e Amr, brenda së cilës thuhet se ka një shtyllë guri që përmban të gjithë universin; pse ky Aleph nuk mund të duket, thuhet se ata që kanë vënë veshin te shtylla mund të dëgjojnë një zhurmë të tillë që simbolizon të gjitha zhurmat e njëkohshme të universit të dëgjuar në çdo kohë të caktuar.

Vlerësime

Histori magjepsëse. Unë me të vërtetë nuk di çfarë të them përveç WOW. Siç shkroi dikush në rishikimin e tyre, kërkon një njohuri të mëparshme tërheqëse të literaturës për ta tretur plotësisht atë, por ia vlen të lexohet. Në një moment, historia, si Aleph, të gëlltit në hapësirën e saj të pafundme dhe nuk të lë të shkosh.

Një histori e çuditshme por e pabesueshme nga Borges. Pika e konvertimit për të gjitha gjërat dhe një metaforë për metaforat e tjera. Një nga veprat më përfaqësuese të Borges. Duhet lexuar patjetër.