Muzeu i pafajësisë
Orhan Pamuk

Një veshje me lule, një vëth i vetëm, fotografitë bardh e zi dhe mijëra mbetjet e cigareve brenda “Muzeut të Pafajësisë” në Stamboll, tek vizitorët eksploron kujtime të dashurisë së humbur, çiftet gjejnë intimitetin për të treguar dashurinë e tyre dhe zemërthyerit kërkojnë mirëkuptim për humbjen e tyre.

Autori i parë fitues i Çmimit Nobel i Turqisë, Orhan Pamuk, thekson se:

Dashuria nuk është vetëm një takim i lumtur apo një përvojë e papritur. Ka edhe një anë të errët për të dashuruar.

Publikuar: 2011
652 faqe
Përmbledhje

Kemali ka qenë i fejuar me një vajzë të bukur të quajtur Sibel për dy muaj kur takon një vajzë në dyqan, Fysunin, ndërsa blen një çantë për të fejuarën e tij. Ajo që pason në muajin tjetër është një marrëdhënie fizike dhe emocionale intensive dhe e fshehtë midis tyre. Momenti më i lumtur i jetës së Kemalit është kur bën dashuri ditën kur Fysuni e rrëfen dashurinë e saj të thellë për të. Megjithëse është e qartë se ai gjithashtu ka rënë plotësisht në dashuri me Fysunin, Kemali vazhdon ta mohojë këtë, duke besuar se martesa e tij me Sibelin dhe marrëdhënia sekrete mund të vazhdonte përgjithmonë. Fantazia e tij prishet kur Fysuni zhduket pasi merr pjesë në fejesën e tij. Tani ai duhet të pajtohet me lidhjen dhe dashurinë e tij të thellë për Fysunin.

Ai kalon një periudhë shumë të dhimbshme për rreth një vit, në pamundësi për të përmbushur Fysunin dhe për të marrë ngushëllim nga objektet dhe vendet që lidhen me dashurinë e tyre. Fejesa e tij me Sibelin prishet dhe më në fund Fysuni i përgjigjet letrës së tij dhe pranon ta takojë. Fysuni është martuar, duke jetuar me burrin e saj dhe prindërit dhe pretendon të takohet me Kemalin ashtu si një lidhje e largët, me nënkuptime zemërimi. Për tetë vitet e ardhshme Kemali vazhdon të vizitojë familjen për darkë dhe të shprehë dashurinë e tij për Fysunin në mënyra të ndryshme, ndërsa gjen ngushëllim në objekte të ndryshme që lidhen me të që ai bart larg shtëpisë. Më në fund pas vdekjes së babait të saj, rrethanat e shtyjnë Fysunin të ndahet nga burri i saj. Fysuni dhe Kemali do të martohen pas një udhëtimi nëpër Evropë së bashku, por fati i befason dhe ata ndahen përgjithmonë pas një nate të dashurisë së bërë. Kemali e konsideron çdo objekt që lidhet me Fysunin dhe dashurinë e tyre, të mbledhur ndër vite, si portretizim të një momenti të veçantë të lumturisë dhe haresë në kalimin e atyre nëntë viteve. Ai vendos ta shndërrojë shtëpinë e Fysunit në një muze të pafajësisë, duke përfshirë të gjitha këto objekte dhe gjithashtu kujtime të tjera që lidhen me periudhën.

Vlerësime

Një nga librat më të mirë që kam lexuar ndonjëherë në zhanrin romantik. Thellësisht tronditës dhe emocionues, romani bazohet në dashurinë, humbjen, obsesionin e një pasaniku dhe nevojën për të mbajtur kujtimet deri në detajet më të mira, siç u bë e dukshme në ndërtimin e një muzeu pas vdekjes së të dashurit të tij. Për mua, ky libër përshkruan nevojën dhe dëshirën e një dashurie të pafundme, pavarësisht ndryshimeve në kohë dhe rrethana me të cilat përballet tregimtari gjatë jetëgjatësisë së tij deri në vdekje. Më mëson se qytetet mund të ndryshojnë, kohët mund të ndryshojnë dhe kujtimet mund të vjetërohen, por dashuria mbetet konstante. Pjesa më e keqe e librit është se ai përfundon, dhe pjesa më e mirë është se tregimtari e fillon historinë e tij duke përshkruar lulëzimin e tij të lumturisë dhe e ka përfunduar me të njëjtën shprehje. Duhet lexuar!

Porosit Online